Foto: Pixabay/Croatiatipscom

Nisu procesuirani ni oni koji su naredili, organizovali i realizovali premeštanje posmrtnih ostataka žrtava, upozorio je Veritas.

U noći 11/12. decembra 1991. godine više pripadnika 130. brigade Hrvatske vojske upalo je u kuću u kojoj su bili u nekoj vrsti kućnog pritvora meštani uglavnom srpske nacionalnosti i zbog odmazde za smrt saborca ubili 18 civila, prosečne starosti 64 godine.

Posle zločina, izvedenog automatskim oružjem i ručnim bombama, 17 posmrtnih ostataka je odvezeno sa mesta zločina i skriveno na prostoru vojnog skladišta Lug kod Čepina, tako što je „grobnica“ prekrivena sa starim rashodovanim vozilima.

Kuću su potom hrvatski vojnici, kako bi uništili tragove, eksplozivom sravnili sa zemljom, a za zločin je ubrzo doznao i komadant operativne zone, pukovnik Karl Gorinšek i „pro forme“ naredio istragu, koja se pretvorila u strogo čuvanu tajnu, podseća Veritas.

O zločinu se ponovo počelo govoriti tek krajem novembra 1996. godine kada je tadašnji komadant Drugog zbornog područja, general Đuro Deča, od šefa službe bezbednosti Miroslava Tuđmana tražio mišljenje o prelokaciji posmrtnih ostataka.

Ubrzo posle toga počinje njihova ekshumacija i „pakovanje“ u belu plastičnu burad, a potom su prebačeni na oko 500 kilometara udaljenu lokaciju Rizvanuša na Velebitu, nedaleko od Gospića.

Posmrtne ostatke tamo su pronašli i ekshumirali istražioci Haškog tribunala u maju 2002. godine. Zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva optužena su i osuđena samo dvojica pripadnika 130. brigade HV kao neposredni izvršioci, iako ih je bilo mnogo više.