Zrenjanin: Iz novog Statuta grada izbacuje se pravo na referendum 1Foto: Miroslava Pudar

Nadležni organi u Zrenjaninu pripremili su nacrt novog Statuta grada a javna rasprava traje od 6. do 13. decembra. Nacrt donosi novine u oblasti predloga od strane građana i udruženja, a povodom svega pitali smo aktiviste Zrenajninskog socijalnog foruma da li predlagač menja nešto u oblasti referenduma.

Politikolog Miroslav Samardžić navodi da je prema njegovom uvidu u Nacrtu novog statuta Grada Zrenjanina izostavljena odredba, koja postoji u važećem Statutu, po kojoj je u proceduri za promenu naziva naseljnih mesta obavezan referendum.

-U novi Statut mora biti uvrštena odredba po kojoj je referendum o ovom pitanju obavezan, budući da je naziv naseljenih mesta jedno od njegovih bitnih obeležja, i da se on ne može menjati bez saglasnosti njegovih stanovnika. Slične odredbe postoje u statutima drugih jedinica lokalne samouprave, na primer u Novom Sadu – upozorava Miroslav Samardžić, aktivista ZSF.

I po Zakonu o lokalnoj samoupravi, i po Nacrtu novog statuta, referendum o promeni naziva naseljenih mesta je moguć, ali nije obavezan, osim ukoliko to ne zatraži najmanje 10 odsto birača upisanih u birački spisak, navode u ZSF.

-Očigledna je namera da se novim Statutom omogući prihvatanje inicijative da se gradu Zrenjaninu promeni naziv, bez saglasnosti njegovih stanovnika. Smatramo da Skupština Grada Zrenjanina nema demokratski legitimitet da donosi bilo kakvu odluku u vezi sa tim pitanjem pre nego što se održi referendum. Ukoliko lokalni tajkuni i desničarske političke stranke žele da njihova inicijativa bude prihvaćena, moraju prikupiti overene potpise 10 odsto birača upisanih u birački spisak na teritoriji grada Zrenjanina. Zrenjaninke i Zrenjaninci imaju demokratsko pravo da sami odluče o tome kako njihov grad treba da se zove – upozoravaju u udruženju ZSF.

Predlozi i primedbe na novi nacrt Statuta grada Zrenjanina podnose se u pisanoj formi u kancelariji broj 73 u Gradskoj kući Zrenjanina, navodi zakonodavac.

 

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

8 reagovanja na “Zrenjanin: Iz novog Statuta grada izbacuje se pravo na referendum”

  • Bolje da ostane Zrenjanin, zbog katastarskih knjiga, mesta prebivališta i drugih birokratskih peripetija, zato što je poznato da su Srbi i birokratija konstantno u zamršenom odnosu.

  • Meni licno bi se mnogo vise svidjalo njegovo istorijsko ime pod kojim je osnovan i postojao 600 godina, ali to treba da bude volja vecine. Neki ljudi iz istorije vole da se pamti samo ono sto se njima svidja. Kao da je grad nastao kad je u njega usla srpska vojska, a ne da je tad industrijski bio jaci os Beograda.
   Rec Zrenjanin je davno prestala da se vezuje za jednu osobu ili porodicu, ve se poistovecuje sa ovim mestom.

 1. 67
  IZGLEDA, U ZRENJANINU, MOŽE DA SE MENJA STATUT, „PO POTREBI“!?
  Oni prethodni, kada im je „nedostajalo“ odbornika, „za većinu“, zna g. Goran Knežević, sadašnji ministar privrede, smanjivali su broj odbornika, u skupštini opštine, sada grada!!!
  Sa 70, stigli su na 67…!!!
  Tako i ovi čine, da bi promenili ime grada, međutim, tako nešto, ne bi smeli, jer je promena imena naseljenog mesta „u nadležnosti“, PO USTAVU, većine, koja odlučuje REFERENDUMOM!!!
  Ali, ko zna, možda su skupšine, sada, „jače“ od svih birača!!!???
  Blago nama!
  Prekor iz Banata!

 2. Zlikovacka banda zeli da na silu promeni ime iako je velika vecina stanovnika protiv toga. Strasno je koliko nema pravde u nasoj zemlji. 🙁

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.