ZSF: Pri mesnim zajednicama u Zrenjaninu formirati odbore građana za vodu 1Detalj sa tribine Foto: Zrenjaninski Socijalni Forum

Građani su na sastanku ocenili da je to jedini način da se najvažniji komunalani i zdravstveni problem u Zrenjaninu napokon reši.

U Zrenjaninu je zabranjena upotreba vode za piće iz gradskog vodovoda još 2004. zbog toga što ne ispunjava standarde propisane Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode, a najveći problem je koncentracija arsena koja je deset puta veća od dozvoljene.

Decembra 2018. postrojenje za prečišćavanje vode je pušteno u probni rad, ali je već aprila ove godine isporuka navodno prečišćene vode prekinuta zbog, kako je rečeno, oštećenja membrana, a najnovija informacija je da će u posao možda biti uključene i neke izraelske firme.

Iz ZSF ukazuju da je više stručnjaka za tehnologiju vode izrazilo sumnju u sposobnost izgrađenog postrojenja da obezbedi dovoljen količine vode koja odgovara standardima propisanim pravilnikom i da nije poznato da li je neka stručna komisija ocenila kvalitet projekta, da su uradjene odgovarajuće studije.

Navode i da je ceo posao radjen krajnje netransparentno, iako se radi o pitanju koje je od ključnog značaja za život i zdravlje ljudi, kao i da se ispostavilo da „investitor“ ne raspolaže ni znanjem ni kapitalom za realizaciju tako kompleksnog poduhvata, a da veliki broj Zrenjaninaca i dalje pije vodu iz vodovoda iako je zabrana na snazi.

Posebnu zabrinutost prisutnih na sastanku izazvalo je izlaganje biologa Živojina Djurina, bivšeg šefa laboratorije Zrenjaninskog vodovoda koji je na brojnim primerima pokazao kako se izgrađenim postrojenjem diletantski upravlja.

Prema njegovim saznanjima, količina otpadne vode znatno je veća nego što je ugovorom predvidjeno, ona se ne tretira kao hazardni otpad nego se pušta u gradsku kanalizaciju, što propisima inače nije dozvoljeno.

Iz ZSF su ukazali i da, čak i da se iz postrojenja pusti voda zadovoljavajućeg kvaliteta bio bi rešen samo problem snabdevanja vodom stanovništva u gradu, dok bi oko 50.000 seoskog stanovništva i dalje bilo prinudjeno da koristi sirovu vodu koja je sličnog kvaliteta kao i ona u Zrenjaninu.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.