Primedbe se podnese do 15. januara i biće upućene Sektoru za prostorno planiranje i urbanizam Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a osnovni razlog je projektno rešenje Memorijalnog kompleksa „Cer“.

– Planina Cer je predeo izuzetnih odlika koji ima jedinstvene geomorfološke, geografske, prirodne, kulturno-istorijske i turističke vrednosti. Zavod za zaštitu prirode Srbije privodi kraju studiju kojom će planina Cer biti proglašena za zaštićeno područje i na osnovu toga ona je već u režiji zaštite time što je evidentirana kao prirodno dobro. To podrazumeva da se ništa ne sme graditi bez odobrenja Zavoda za zaštitu prirode. Upravo je to prekršeno prilikom odabira projektnog rešenja za Memorijalni centar „Cer“. Time bi se potpuno uništilo oko 60 hektara šume koja uopšte nije u području građevinskog zemljišta. Pored toga Zavod za zaštitu prirode nije izdao saglasnost, prekršeni su Zakon o zaštiti prirode, Zakon o šumama, Zakon o planiranju kao i Regionalni prostorni plan Kolubarskog i Mačvanskog okruga kojim je upravo planirana zaštita planine Cer kao prirodne vrednosti, kaže predsednik Evropskog pokreta za ekologiju dr Dejan Pavlović.

Inače, pošumljenost Cera, koji se prostire na 25 kilometara u dužinu i pet kilometara u širinu, je oko 70 odsto, što je retkost u Srbiji. Ovde su već bile stručne ekipe koje su pripremile procenu biodiverziteta i inicirale da se Cer proglasi za zaštićeno područje. Gradnja Memorijalnog centra „Cer“ bila je i povod rasprave na sednici Gradske skupštine, koju su inicirali odbornici SNS. Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović ukazao je da zvanično nije stigao kompletan projekat, nego su samo lokalne samouprave u Mačvanskom okrugu obavezane da učestvuju u njegovom finansiranju. Uz to, on je napomenuo, bilo bi važnije da se urade kvalitetne saobraćajnice do Cera i da se tamošnje stanovništvo ekonomski osnaži, kako sela ne bi bila pusta.

Povezani tekstovi