Agencija za civilno vazduhoplovstvo: Vazdušna plovidba nije ugrožena 1Foto: EPA/Waltraud Grubitzsch

Ne postoje nikakve naznake da je sigurnost vazdušne plovidbe na bilo koji način ugrožena, saopštila je crnogorska Agencija za civilno vazduhoplovstvo (ACV), odgovarajući na pitanje Radija Slobodna Evropa o upozorenju Samostalnog sindikata sabraćajnih pilota Srbije.

“Nadzornici naše Agencije, samostalno, ali i u saradnji sa Direktoratom civilnog vazduhoplovstva Srbije, sproveli su u prethodne dve godine više od 60 provera i inspekcija u Kontroli letenja Srbije i Crne Gore SMATSA doo Beograd u skladu sa zaključenim sporazumom i internim procedurama, tokom kojih nije utvrđena niti jedna neusaglašenost sa važećim sigurnosno regulatornim zahtevima koja bi ukazivala na to da je sigurnost vazdušne plovidbe ugrožena”, piše u odgovoru Agencije za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore.

Navodeći da, Agencija za civilno vazduhoplovstvo tokom prethodnih deset godina nije dobila nijednu prijavu događaja o ugrožavanju vbezbednoti usled radnog vremena i/ili stresa kontrolora letenja, saopšteno je, “da je u Crnoj Gori radno vreme, trajanje smena i odmora kontrolora letenja propisano odredbama Pravilnika o radnom vremenu i odmorima kontrolora letenja, koji je u skladu sa evropskim standardima u ovoj oblasti”.

Iz Agencije navode, da o tome imaju potvrdu kontrolnih provera krovnih organizacija civilnog vazduhoplovstva poput Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva – ICAO i Evropske agencije za sigurnost vazdušnog saobraćaja – EASA.

„ICAO kontrolnu proveru imali smo u januaru, dok je EASA u julu kontrolisala usaglašenost sa propisima. Obe organizacije potvrdile su visok stepen usaglašenosti sa svetskim standardima i evropskim propisima, a eksperti iz ovih organizacija pored kontrole u Agenciji za civilno vazduhoplovstvo, deo nadzornih aktivnosti obavili su i u organizacionim jedinicama SMATSA u Podgorici i Tivtu”, dodaje se u pisanom odgovoru.

Agencija za civilno vazduhoplovstvo je upoznata sa navodima Sindikata kontrole letenja Srbije u kome je upozoreno da „Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) u dužem vremenskom periodu ne poštuje standardne operativne procedure koje se odnose na stres kontrolora letenja, što može da ugrozi bezbednost tog vazdušnog prostora“ i aktivno prati razvoj situacije.

“Upoznati smo sa navodima i aktivno pratimo razvoj situacije, uz svakodnevnu koordinaciju sa Direktoratom civilnog vazduhoplovstva Srbije. Ukoliko se za tim ukaže potreba, Agencija za civilno vazduhoplovstvo će spremno reagovati, u skladu sa nadležnostima utvrđenim Zakonom o vazdušnom saobraćaju, podzakonskim aktima i internim procedurama Agencije“, kaže se u saopštenju.

Agencija za civilno vazduhoplovstvo je zaključila da je sa pažnjom sagledala informacije koje su saopštili Sindikat kontrole letenja i Samostalni sindikat saobraćajnih pilota Srbije, pa je, s tim u vezi, preduzela sve neophodne aktivnosti uz potrebnu komunikaciju sa Direktoratom civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije i SMATSA doo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari