Agencije nude Tursku, Španiju i Albaniju kao zamenu za Grčku 1Foto: EPA-EFE/ DIMITRIS TOSIDIS

Sat vremena pre nego što će Grčka juče ranom zorom zatvoriti granice za turiste iz Srbije na jednoj od njih, u Bugarskoj, kolona automobila bila je duga osam kilometara.

Po najavi grčkih vlasti da će u ponedeljak u šest časova na dve nedelje zatvoriti prelaze zbog sve lošije epidemiološke situacije u našoj zemlji, pojedini su krenuli na put ranije nego što su planirali.

„Svi koji su se zadesili na granici pre nego što će je zatvoriti pušteni su da prođu“, ističe jedan od srpskih putnika za Grčku.

Pojedini su na društvenim mrežama objavili da su čekali po pet, šest i osam sati, te da su, iako je bilo najavljeno drugačije Grci puštali naše turiste u zemlju sve do pola 10 juče ujutru.

Posle toga prolaza više nije bilo, a svima onima koji su uplatili letovanje preko neke od turističkih agencija u naredne dve nedelje biće date potvrde za zamenu putovanja ili će moći da izaberu neku od opcija koje im agencije budu ponudile.

„To će moći svi da urade, ali mi ćemo onima koji su imali zakazano putovanje u ovom periodu ponuditi alternativne destinacije, poput Turske i Španije ili Grčke od 1. avgusta“, kaže za Danas Miladin Lainović iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije.

Kako kaže, oni će u Juti danas u 12 sati imati sastanak na kom bi se dogovorili o tome kakav je stav Asocijacije i šta dalje raditi.

On napominje da je u Grčkoj trenutno 20.000 srpskih turista i da bi taj broj, kako ide sezona, rastao. Ono što turističke agencije putnicima mogu da ponude kao alternativu za sada ide dobro.

„Jedan avion je otišao za Tursku pre dva dana i juče, tako da sa Turskom nema problema, jedna od opcija je i Albanija sa kojom su granice otvorene i nesmetano se putuje“, ističe naš sagovornik.

Lainović kaže da oni u Juti nemaju najavu da bi neke druge zemlje u kojima srpski turisti letuju mogle da zatvaraju granice i veruje da će se sve srediti.

Prema podacima turističkih agencija u Grčku je trebalo da otputuje 1.000 ljudi u ovom periodu, a oni koji su krenuli dan pre zatvaranja granica svi su stigli bezbedno. Turističke agencije zatražile su i pomoć države, a pojedine su već predale zahteve za kredite Fondu za razvoj, ali se rešavanje tih zahteva uglavnom još čeka.

Grčka je odlučila da privremeno zatvori granicu za srpske državljane do 15. jula, zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Srbiji, a svi turisti iz Srbije koji se sada nalaze u Grčkoj moći će da ostanu u toj zemlji do kraja aranžmana.

Ova zemlja je pre nedelju dana, 1. jula, otvorila granicu za građane Srbije i drugih zemalja, međutim, kako je počeo da raste broj obolelih u našoj zemlji, grčke vlasti donele su odluku da privremeno granicu zatvore, za sada na dve sedmice.

Granični prelaz između Makedonije i Grčke sve vreme je zatvoren, sa izuzetkom od nekoliko sati, a od juče je zabranjen prolaz i na Promahonasu, bugarsko-grčkom prelazu preko kog su Srbi po ukidanju vanrednog stanja odlazili na letovanje.

Građani Srbije i dalje ne mogu da putuju u Crnu Goru i Sloveniju, dok je ulazak u Hrvatsku za sada moguć, ali samo pojedinima – zdravstvenim radnicama i onima kojima je neophodno hitno lečenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari