Akcionari Fijat Krajsler automobila verifikovali odluku o spajanju sa Pežo-Sitroen-Opel grupom 1Foto: Fonet/ Dragan Antonić

Početkom ove nedelje akcionari Fijat Krajsler automobila (FCA) verifikovali su prošlogodišnju odluku o spajanju sa Pežo Sitroen grupom u zajedničku kompanijiu pod nazivom –  Stellantis (Obasjan zvezdama), čime je stvoren četvrti proizvođač putničkih, komercijalnih i lakih teretnih vozila na svetu.

Izvršni direktor PCA Karlos Tavares i predsednik FCA Džon Elkan (unuk legendarnog Đanija Anjelija) istakli su, tom prilikom „istorijsku važnost“ spajanja dve kompanije koje su „pomogle da se ispišu industrijske istorije Italije, SAD, Francuske…“.

– Prolazimo kroz eru promena u našoj industriji. Verujem da će naredna decenija redefinisati mobilnost kakvu sada poznajemo – rekao je, između ostalog, Džon Elkan, koji će biti imenovan za predsednika Stelantisa.

Pežo Sitroen će zauzvrat u Upravnom odboru Stelantisa imati šest od ukupno 11 članova.

Zajednička kompanija, čije će sedište biti u Amsterdamu, proizvodiće godišnje oko 8,7 miliona putničkih, komercijalnih i lakih teretnih vozila.

Očekivana vrednost proizvodnje je 200 milijardi evra, dok projektovana dobit teži oko pet milijardi evra godišnje.

Stelantis će imati oko 400.000 zaposlenih u fabrikama širom sveta, među kojima je i ona u Kragujevcu, koja trenutno zapošljava 2.000 radnika.

Stelantis okuplja 15 brendova, kao što su Fijat, Fijat profesional, Džip (Jeep), Alfa Romeo, Maserati, Pežo, Sitroen, Opel i drugi.

Nakon verifikacije odluke o spajanju FCA i PSA, sledi finalno usklađivanje proizvodnih programa, te raspodela tržišta u okviru zajedničke kompanije.

Poznavaoci automobilske industrije s tim u vezi navode da se Fijat Krajsler, zbog Krajslera, svakako, dobro kotira na tržištu SAD, na koje Pežo i Sitroen nikada nisu uspeli da se probiju.

Pežo, pak, ima dobar plasman na severu Afrike, u zemljama Magreba, delom i u Aziji, gde Fijat slabije stoji.

U kragujevačkom Fijat Krajsleru pozdravljaju definitivnu odluku o formiranju Stelantisa, koji kako očekuju, treba da im obezbedi veću upošljenost kapaciteta, odnosno dobijanje novog ili još jednog modela.

Prema saznanjnima našeg lista, u Fijat Krajsleru je navodno već odlučeno da u Kragujevcu u dogledno vreme startuje proizvodnja hibridne verzije modela „500L“.

U Kragujevcu se ipak nadaju da će osim toga do kraja marta, kada bude okončano spajanje Fijata i Pežoa, napokon dobiti i zvaničan plan razvoja nove kompanije za Srbiju, u kom će za Kragujevac biti predviđena i proizvodnja novog modela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari