Aktivisti: Vlada lobira za interese Rio Tinta 1Foto: EPA-EFE/ DAN PELED

Protivimo se otvaranju rudnika za eksploataciju rude litijuma u okolini Loznice koju planira australijska kompanija „Rio Tinto“ jer je taj projekat ekološki štetan i preti egzistenciji i opstanku stanovnika desetak sela u tom kraju – izjavio je danas Zvezdan Kalmar, predsednik Koalicije za održivo rudarstvo u Srbiji.

Prema njegovim rečima Ministarstvo građevinarstva odobrilo je izgradnju tog rudnika bez da su prethodno urađene adekvatne ekološke i ekonomske analize koje bi ukazale na opravdanost projekta, te je, kako tvrdi, potpuno je jasno da je Vlada Srbije lobista interesa Rio Tinta i drugih velikih kompanija.

Momčilo Alimpić, predsednik udruženja „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“, istakao je da predstavnici kompanije „Rio Tinto“ prete meštanima tog kraja koji ne žele da prodaju svoju zemlju koja se nalazi na prostoru gde bi trebalo da se gradi rudnik da će ona ako ne odustanu od svoje namere da bude oduzeta procesom eksproprijacije.

– S obzrom da se eksproprijacija primenuje samo u slučaju javnog interesa postavlja se logično pitanje ko daje pravo privatnoj kompaniji da preti oduzimanjem zemlje i da odlučuje da li je to u javnom interesu ili ne. Ne želimo da se u našem kraju izgradi rudnik litijuma jer bi to ugrozilo životnu sredinu a država od toga ne bi imala nikakve koristi jer bi materijalna naknada koju bi doblila otvaranjem rudnika bila veoma niska. Jedno na šta možemo da pristanemo je da se kompanija Rio Tinto obaveže da zaustavi dalja istraživanja a država da se obaveže da će toj kompaniji naložiti da zemljište na kome je obavljala iskopavanja vrati u prvobitno stanje – navodi Alimpić.

Na današnji događaj ekološki aktivisti pozvali su i predstavnike Rio Tinta, kao i Ministarstava građevinarstva i energetike, međutim niko od pozvanih se nije pojavio na konferenciji za novinare održanoj u Medija centru u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari