Aleksandrovac okupio najbolje vinare iz regiona 1Foto: Z. Nikolić

Aleksandrovac je, juče, po sedmi put za redom, bio domaćin Međunarodnog sajma vina pod nazivom „Župa 2018“.

Na sajmu, organizovanom u lepom ambijentu nedavno rekonstruisanog hotela „Grozd“ u centru Aleksandrovca, učestvovalo je  više od  60 vinarija iz Srbije, Makedonije, Crne Gore, Bugarske i Rumunije a gosti su mogli da degustiraju najbolja vina.

Ovogodišnji ,VII Međunarodni sajam vina „Župa 2018“organizovan je pod pokroviteljstvom opštine Aleksandrovac, a grad partner je bio Ohrid iz Makedonije.Otvarajući ovogodišnji Sajam Predsednik opštine Aleksandrovac, dr.Jugoslav Stajkovac je, između ostalog, rekao i : „Organizovanjem sajma Župa potvrđuje svoju viševekovnu tradiciju proizvodnje najkvalitenijih vina i grožđa u Srbiji. Raduje nas činjenica da u Župi postoji sve veći broj vinara i vinogradara koji svoje proizvode plasiraju na tržištu Srbije, Evrope i u drugim zemljama širom sveta. Zato mi, Župljani, s pravom smatramo da je ovaj Sajam, pored „Župske berbe“ koja ima tradiciju dugu preko šest decenija, najreprezentativnija manifestacijavinara i vinogradara  u Republici Srbiji“. Na Sajmu su ocenjivana i vina izlagagača a za šampiona u kategoriji belih vina je proglašeno vino „Sovinjon Blank“ iz 2017.  vinarije „Đorđević“ iz Gornjeg Stupnja.

Šampion u kategoriji ružičastih vina je „Roze“ iz 2017. godine, vinarije „Viti Pomikola“ Samburesti iz Rumunije. Za šampion u kategoriji crvenih vina je proglašen „Vranac“ iz 2017.godine, vinarije „Klisić“iz Limnjana (Virpazar) iz Crne Gore.

Šampion kvaliteta Sedmog Međunarodnog sajma vina „Župa 2018“ je vinarija „Đorđević“ iz Gornjeg Stupnja, dok je najveće priznanje – ukupni pobednik i šampion sajma dobila vinarija „Ćosić“ iz Vitkova.

Uz vino i dobru hranu, ljubitelji dobre kapljice mogli su da uživaju u vinskom kabareu, pod nazivom „I teče poezija kao vino“, u kome su učestvovali  glumac Goran Jevtić i muzički sastav „Kalem“ a VII Međunarodni sajam vina „Župa 2018“ u Aleksandrovcu je završen Vinskim balom na kome je nastupio ansambl „Narakor“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari