AmCham: Ukidanje necarinskih barijera važno za privredni rast 1Foto: DEJAN ZIVADINOVIC

Ukidanje necarinskih barijera za Američku privrednu komoru predstavlja prioritet u oblasti spoljne trgovine i važnu pretpostavku za rast privredne aktivnosti – rekla je Jelena Pavlović, predsednica AmCham-a, na konferenciji o olakšavanju spoljne trgovine, koju je AmCham organizovao zajedno sa USAID REG projektom u Srbiji.

Nakon osnivanja Nacionalnog koordinacionog tela za olakšavanje trgovine, pre nešto više od godinu i po dana, AmCham je zadovoljan činjenicom da su nadležni organi prihvatili prioritetne zahteve privrede i uvrstili ih u Akcione planove radnih grupa čiji je rok za sprovođenje kraj 2019. godine.

U međuvremenu, istaknuto je na konferenciji, ubrzana je procedura carinjenja ekspresnih pošiljaka jer se od oktobra prošle godina deklaracije mogu podneti elektronski a u regionu je sa Severnom Makedonijom usaglašeno radno vreme fitosanitarnih inspekcija na obe strane granice i rešen je problem koji je obustavljao izvoz brašna, a sa BiH je dogovoreno priznavanje izveštaja o ispitivanju za tehničku robu i rešeni su problemi vezani za uvoz šećera i primenu propisa o deklarisanju hrane.

U postupku je uvođenje elektronskog podnošenja zahteva za obavezujuće obaveštenje o poreklu robe a radi se i na bližem definisanju efikasnih procedura za uvoz lako kvarljive robe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari