Američka delegacija u poseti NBS 1Foto: FoNet/Vlada/Slobodan Miljević

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković sastala se danas sa predstavnicima američke delegacije, koju su činili visoki predstavnici Međunarodne razvojne finansijske korporacije SAD, Izvozno-uvozne banke SAD (EXIM), budući šef kancelarije DFC-a u Beogradu kao i predstavnici Ambasade SAD u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Kako je istaknuto, ova poseta visokih predstavnika iz SAD predstavlja nastavak saradnje koja je trasirana tokom nedavnog sastanka u Vašingtonu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika SAD Donalda Trampa.

Tom prilikom postignuti su dogovori koji predstavljaju okosnicu dalje saradnje Srbije sa SAD i unapređenja odnosa dveju zemalja na ekonomskom planu, a poseta predstavnika FCD-a i EXIM banke označava početak sprovođenja ovih dogovora i njihovu dalju konkretizaciju preciziranjem razvojnih projekata i oblasti saradnje.

Na sastanku je zaključeno da je ključni zadatak razvoj i da će u meri u kojoj se u Srbiji omogući jačanje infrastrukture, jačanje privrede, a posebno otvaranje novih radnih mesta, biće veći uspeh na ovom zajedničkom zadatku. Kako je istaknuto, NBS koja uspešno čuva monetarnu i finansijsku stabilnost je jedan od veoma važnih oslonaca na tom putu, navodi se u saopštenju.

Podseća se da se u nedavno objavljenom izveštaju Stejt departmenta o uslovima poslovanja i investicionoj klimi za ovu godinu za više od 170 zemalja sveta za Srbiju kaže da je značajno popravila investicionu klimu, zahvaljujući preduzetim reformama, ojačala finansijsku stabilnost i povećala fiskalnu disciplinu, kao i da je ostvaren napredak u procesu pristupanja EU.

Ističe se i da američki investitori pozitivno ocenjuju Srbiju, posebno njen strateški položaj, obrazovanu radnu snagu, odlično poznavanje engleskog jezika, investicione podsticaje i sporazume o slobodnoj trgovini s ključnim tržištima, pre svega sa Evropskom unijom, kao i jednak tretman američkih kompanija s domaćim kompanijama i kompanijama iz drugih delova sveta, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari