Američka privredna komora: Prepreke regionalnoj trgovini odvraćaju strane investitore 1Foto: Pixabay/Ronnyk

Komora je upozorila Prištinu na negativne efekte uvođenja taksi od 100 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine i sugeriše da Kosovo treba da „ispuni očekivanja kako bi ubrzalo svoj ekonomski razvoj“, preneli su kosovski mediji.

Reakcija ove nevladine organizacije ima za cilj razvoj obostrano korisnih ekonomskih odnosa izmedju SAD i Kosova, a dolazi nakon upozorenja američkog ambasadora u Prištini „da je dijalog i sveobuhvatni sporazum strateški cilj SAD i da ometanje tog interesa ne može proći bez posledica po bilateralne odnose SAD i Kosova“, prenosi Kossev.

Komora smatra da je slobodna trgovina „važan faktor u potencijalu ekonomskog rasta“, dok, „sve prepreke“ slobodnom kretanju roba „mogu da ugroze ekonomski rast i promociju investicija“, navodi prištinska Koha, pozivajući se na saopštenje Komore.

Zemlje u koje američki investitori teže da ulažu su one koje, kako se navodi u saopštenju, omogućavaju nesmetan pristup većim tržištima i koje konstantno promovišu deregulaciju tržišta i slobodno kretanje robe i kapitala.

„Stoga, Američka privredna komora smatra da Kosovo treba da ispuni očekivanja kako bi ubrzalo svoj ekonomski razvoj, za dobrobit svojih građana“, navodi se u saopštenju Američke privredne komore na Kosovu.