Američko lobiranje protiv Severnog toka 2 biće bez efekta 1Foto: EPA/ SZILARD KOSZTICSAK

Članovi Evropskog parlamenta nedavno su usvojili rezoluciju kojom se osuđuje izgradnja gasovoda Severni tok 2 međutim takva odluka nema jačinu da spreči sprovođenje tog ali ni sličnih projekata poput gasovoda Turski tok kroz Evropu, smatra stručna javnost u Srbiji.

Rezolucija je doneta jer je, kako je saopšteno, reč o političkom projektu koji predstavlja pretnju po evropsku bezbednost i po napore EU da diverzifikuje izvore snabdevanja energijom.

„Evropski parlament traži da projekat bude otkazan“, navodi se u rezoluciji.

S druge strane, predsednik Državne dume Ruske Federacije Vjačeslav Volodin, izjavio je da je rezolucija Evropskog parlamenta doneta pod pritiskom SAD, koje su takođe usvojile rezoluciju protiv izgradnje ovog gasovoda.

Ovakva odluka evroposlanika nikako ne odgovara potrošačima gasa u Srbiji jer im je u slučaju da Rusija ukine transport „plavog energenta“ preko Ukrajine u 2019. godini potreban drugi pravac snabdevanja. Jedan od mogućih pravaca je baš Severni tok 2, a još povoljnija varijanta bi bila izgradnja Turskog toka jer u tom slučaju Srbija ne bi plaćala tranzitne takse s obzirom da bi gasovod prolazio kroz našu teritoriju. Ipak, stručna javnost ne smatra da rezolucija Evropskog parlamenta može na bilo koji način ugroziti ijedan od ta dva projekta jer je ruski gas i te kako potreban potrošačima u Evropskoj uniji.

– Ne treba brinuti da će evroposlanici svojim glasanjem zaustaviti izgradnju Severnog toka 2 i Turskog toka kroz Evropu. Jednostavno njihove odluke su neobavezujuće. Ne postoji ni teoretska mogućnost da to omete težnje zemalja poput Nemačke da se Severni tok 2 gradi. Koliko je ozbiljna namera Nemačke da se izgradi taj gasovod opšte je poznato, a dovoljno je konstatovati da je bivši premijer te zemlje Gerhard Šreder predsednik Upravnog odbora gasovoda Severni tok. Prema tome, rezolucije Evropskog parlamenta su jalove i beznačajne, nikoga ne obavezuju na bilo šta i nema bojazni za realizaciju projekata Severni tok 2 i Turski tok jer je gas potreban kako potrošačima u Nemačkoj tako i onima u drugim delovima Evropske unije. Nema dakle bojazni da bi Srbija mogla da ostane bez alternativnog pravca za snabdevanje gasom – kaže za Danas Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije.

Takvo mišljenje deli i Mahmud Bušatlija, ekspert za strana ulaganja koji navodi da je ishod glasanja u Evropskom parlamentu, između ostalog, posledica lobiranja Vašingtona.

– Sjedinjenim Američkim Državama ne odgovara da Evropska unija sprovodi zajedničke gasne projekte sa Rusijom te lobira među poslanicima u Evropskom parlamentu protiv toga. Jeste ova rezolucija doneta velikom većinom, ali to nema nikakav značaj jer je, kao i sve druge, neobavezujuća. Posle Bregzita Evropska unija se dosta promenila. Istočnoevropske zemlje daju sve veći otpor zvaničnoj politici Brisela zato što im je mnogo obećavano a gotovo ništa su dobile. Takođe, rezolucija evroposlanika je direktno protiv interesa zemalja i građana Evropske unije kojima je gas neophodan. Potrebno je da Evropski parlament donosi fleksibilnije i racionalnije odluke jer ovakvima samo radi protiv interesa svojih birača. Rezolucuje ovog tipa neće poremetiti Moskvu na bilo koji način. Takođe, interesima Sjedinjenih Američkih Država bi još manje pogodovalo da Rusi svoj gas umesto ka EU usmere ka Kini tako da je i sa te tačke gledišta potpuno kontraproduktivno sprečavati saradnju EU i Rusije na gasnim projektima. Bilo kako bilo kada je reč o odlukama Evropskog parlamenta sa pravom se može konstatovati da ne predstavljaju opasnost po projekte Severni tok 2 i Turski tok – navodi naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari