Amerikanci obučavaju prokupačke voćare o načinima najsavremenije proizvodnje 1Prokuplje Foto: Wikipedia

Američka organizacija USAID u saradnji sa švajcarskom firmom „Lukonja“ na Oblačinskom jezeru nadomak Prokuplja organizovala je savremenu obuku prokupačkih i voćara iz tog kraja.

U obuci je učestvovalo 130 proizvođača iz topličkog kraja koji su imali prilike da se upoznaju sa najsavremenijim svetskim trendovima u proizvodnji voća.

Obuka je namenjena prevashodno samostalnim poljoprivrednim proizvođačima i otkupljivačima voća, a cilj je postizanje višeg nivoa kvaliteta i kontrole, u skladu sa zahtevima savremenog tržišta, istakli su organizatori.

Preduzeće „Lukonja“ posluje u Srbiji pet godina i prvenstveno se bavi izvozom voća i povrća, a ovo je drugi projekat koji ta firma u saradnji sa USAID-om realizuje u Srbiji. Prvi je bio za studente i stručnjake iz poljoprivrede.

Takve edukacije će biti organizovane širom Srbije, a predviđeno je da do kraja projekta budu održane u 16 voćarskih gradova i opština kako bi se podigla svest o značaju praćenja savremenih svetskih trendova u proizvodnji voća i o zahtevima i potrebama modernog tržišta.

„Organska proizvodnja je nešto što je budućnost pa se okrećemo tom tipu proizvodnje“, kazali su predstavnici „Lukonje“ koji na teritoriji Srbije ima tri hladnjače kapaciteta oko 10 hiljada tona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari