Antić: Država čini napore da unapredi rudarski posao 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je danas da država ulaže velike napore da unapredi rudarski posao u Srbiji, pre svega oslanjajući se na nove tehnologije, kako bi rad rudara bio sigurniji i kvalitetniji.

„Ja verujem da rudarstvo u Srbiji ima budućnost. Rudarski sektor je jedan od sektora koji ima najdinamičniji razvoj sa učešćem od oko dva odsto u BDP-u, a u narednom periodu očekujem, nakon zaokruživanja investicionih projekata, da rudarstvo u Srbiji izađe na oko pet odsto u BDP-u“, rekao je Antić na obeležavanju Dana rudara u Javnom preduzeću za podzemnu eksploataciju uglja „Resavica“.

Antić je istakao da su kineske investicije u Boru već počele da daju rezultate.

„Ove godine do danas imamo rast proizvodnje uglja od četiri odsto u odnosu na prethodnu godinu. Samo u rudniku Kolubara ove godine je proizvedeno milion tona uglja više prethodne godine“, kazao je Antić.

Dodao je da je velika pažnja usmerena i na Javno preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja „Resavica“.

„Rudnici ove kompanije se nalaze u nerazvijenim opštinama i rudnici su okosnica tih opština. Zbog toga kroz planove konsolidacije činimo napore da ovo preduzeće sačuvamo“, rekao je Antić.

Ove godine će Resavica nabaviti dva kombajna za izradu jamskih prostorija, što ne pamte ni najstariji radnici.

To će povećati proizvodnju za oko 10 odsto, a poboljšaće se i bezbednost na radu.

„Planiramo da nabavimo novu opremu od čeških proizvodjača na osnovu medjudržavnog sporazuma sa Vladom Češke, za rudnike Rembas, Soko i Štavalj, u vrednosti oko 10 miliona evra“, rekao je Antić.

Ministar rudarstva je kazao da se nada da će se naći rešenje za povezivanje radnog staža u kompaniji iz 2011. godine i dela 2012. godine.

U Resavici trenutno radi 3.710 radnika, u toku je realizacija socijalnog programa nakon čega ni trebalo da ostane oko 3.500 radnika.

Prosečne plate zaposlenih u Resavici su oko 50.000 dinara, dok rudari imaju i veće zarade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari