Antić na Energetskom forumu u Solunu: Potrebna jaka saradnja 1Foto: Fonet

Živimo u vremenu u kome je energetika postala geopolitičko pitanje koje duboko zadire u bezbednost svih država i verujem da je zemljama jugoistočne Evrope potrebna jaka saradnja, izjavio je danas na Energetskom forumu u Solunu ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić.

On je istakao da zemlje zapadnog Balkana imaju iste prioritete – sigurnost snabdevanja, diversifikaciju izvora, konkurentno tržište i veće učešće obnovljivih izvora energije, dodavši da je malo verovatno da svaka država ponaosob ispuni sve te zahteve.

Antić je, kako je saopštilo Ministarstvo, ukazao da je zapadni Balkan energetski zavisan i da decenijama pati od nedostatka infrastrukture.

„Prioriteti su nam izgradnja i finansiranje alternativnih pravaca snabdevanja, ali treba imati na umu da su takvi projekti skupi i da, po pravilu, nemaju komercijalne efekte“, zaključio je Antić.

U okviru Foruma održan je sastanak ministara energetike Srbije, Grčke, Bugarske i Izraela, kojem je prisustvovao i podsekretar Departmana za energetiku SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari