Antić: Potpisivanje ugovora sa kompanijom "Ziđin" najvažniji korak za Bor 1Foto:FoNet Nenad Đorđević (arhiva)

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić istakao je danas u Pekingu značaj sastanaka i potpisivanja ugovora za Srbiju, izrazivši uverenje da je potpisivanje ugovora sa kompanijom „Ziđin“ najvažniji korak za Bor.

„On definiše dobru, sigurnu budućnost RTB-a, 5.000 zaposlenih, ali i čitave istočne Srbije, uzimajući u obzir značaj RTB-a za čitavu istočnu Srbiju, ali i čitavu industriju Srbije“, rekao je Antić za RTS.

Antić je kazao da se očekuje da zbog investicija od milijardu i 260 miliona dolara RTB značajno poveća svoju proizvodnju – duplira je nakon tri godine, a nakon šest je uveća tri do četiri puta.

On je dodao da je „Ziđin“ dužan da do kraja godine uplati minimum 100 miliona dolara, a oni su se obavezali da će uplatiti 350 miliona dolara i odmah iz tih sredstava otplatiti sve dugove RTB i započeti investicije.

Antić je rekao da se u Pekingu razgovaralo i sa kompanijom China machinery ingeneering corporation o dinamici završavanja elektroenergetskog bloka Kostolac.

„Konstatovali da je u ovom trenutku važno da se blok B-3, najveći energetski objekat koji se gradi u Srbiji u poslednje tri decenije, snage 350 megavata završi u kvalitetu i roku koji je definisan. Kineska strana se obavezala, dobili smo čvrsto obećanje da će obaviti posao na vreme i da će blok do kraja 2020. biti na mreži“, istakao je Antić.

On je rekao da su potpisani i određeni dokumenti sa kompanijom „Power China“ koja treba da pravi toplodalekovod između Obrenovca i Novog Beograda.

„To je projekat vredan oko 227 miliona dolara“, rekao je Antić i dodao da je delegacija Srbije imala sastanak sa Eksim bankom na tu temu, pri čemu se sa predstavnicima kompanije Power China razgovaralo i o izgradnji obilaznice jer su partneri sa azerbejdžanskom kompanijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari