Antić: Srbija ima veći procenat obnovljivih izvora energije od proseka EU 1Foto: Medija centar Beograd

Ministar energetike Aleksandar Antić izjavio je danas da Srbija, „prema referentnim podacima iz 2016. godine“, ima veći procenat učešća obnovljivih izvora energije od proseka Evropske unije.

Antić je na otvaranju Međunarodnih dana energetike i investicije na Novosadskom sajmu, rekao da su „ambicije velike“, ali da se mora voditi računa da to bude održiv sistem, odnosno da cena energije bude adekvatna platežnoj moći građana.

On je dodao da je plan da Elektroprivreda Srbije bolje iskoristi hidroenergetske potencijale Drine, Ibra i Morave.

Pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nenad Grbić rekao je Srbija deli sa Norveškom deseto mesto u Evropi po ulaganju u izgradnju vetroparkova, a 90 odsto tih investicija je na teritoriji Vojvodine.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kazao je da je energetika preduslov za dovođenje novih investicija i dodao da „kao građanina“ raduje da u toj oblasti Srbija ima najveći nivo investicija.

„Novi Sad je i sedište najvećih energetskih kompanija kao što su NIS, Srbijagas i dobar deo postrojenja Elektroprivrede Srbije. Čekaju nas veliki izazovi oko rešavanja pitanja energetske efikasnosti Spens, a sa druge strane mi smo dobar primer kako gradska toplana može dobro da funkcioniše“, naveo je Vučević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari