Aranžmana ima, ali niko ne plaća unapred 1Foto: EPA-EFE/ ANDY RAIN

Grčka je postala prva zemlja za koju se zna da će dozvoliti ulazak turista iz Srbije ove sezone. Za ostale države se pretpostavlja da će uvesti kovid pasoše, ali detalje ovih planova malo ko je do sada razradio.

Prema dogovoru koji je postignut ovih dana, iz Srbije u Grčku će od 1. maja do 1. oktobra moći da se ide uz negativan PCR ili antigenski test ili sa potvrdom o vakcinaciji, dok će na granici biti rađeni nasumični brzi testovi, saopšteno je posle sastanka ministara turizma dveju zemalja. Tatjana Matić i njen grčki kolega Haris Teokaris dogovorili su potpisivanje Memoranduma o razumevanju u oblasti turizma u uslovima pandemije virusa korona, a novim preciziranim uslovima ulaska u Grčku biće olakšana realizacija turističkih aranžmana, kako novih tako i onih koji su plaćeni a nisu iskorišćeni tokom prošle godine.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija YUTA Aleksandar Seničić kaže da je dobro što su razgovori počeli, ali da treba sačekati da se sve usaglasi i da to obe države usvoje.

„Dogovoreno je šta šta sve treba uraditi, ali treba da to usvoje obe države, očekujemo da to bude završeno tokom februara, najkasnije do polovine marta i do tada će agencije imati dovoljno vremena da sve pripreme“, kaže Seničić.

On napominje da postoje agencije koje su pripremile ponude za letovanja, ali da je za sada sve u fazi predrezervacije, da niko ne plaća aranžmane. Seničić ne očekuje da će u regionu, kada se radi o putovanjima u Crnu Goru, Albaniju, Severnu Makedoniju, BiH biti nekih problema, dok za Španiju i Italiju nije realno očekivati da će nešto biti pre kraja juna, jula.

„Što se tiče Turske, za nju je trenutno obavezan PCR test, to su uveli skoro, za Egipat je on potreban sve vreme, Bugarska od petka do polovine marta takođe uvodi obavezan PCR test“, napominje Seničić.

Dosta toga je nepoznanica trenutno, oni su, kako kaže, već sada poslali dopis Bugarskoj i očekuju odgovore uskoro o tome da li je PCR obavazan i za decu, kao i da li će PCR biti obavezan i za one koji u međuvremenu budu imali potvrdu o vakcinaciji.

„Možda ćemo kada dobijemo odgovor od njih o tome imati na osnovu čega da vidimo kako će se i druge države postaviti u ovoj situaciji“, ističe Aleksandar Seničić za Danas.

Situacija će se svakako narednih meseci menjati, što će pre svega zavisiti od epidemiološke slike, ali turistički radnici očekuju i već se sada nazire, kako kažu, da će ova letnja sezona biti mnogo bolja od prethodne.

Iako se aranžmani još ne prodaju, interesovanje za letovanje je veliko.

„Ogromno je interesovanje, mnogi koji nisu prošle godine otišli na more žele to da isprave ove. Veliki je broj zainteresovanih i trenutno u agencijama čekamo preporuke država. Znamo već sada da će za Egipat i Tursku ići lakše nego za ostale, ali verujemo da će vakcinacija rešiti sve stvari i na duže“, kaže Milan Lainović iz Belvi travela.

On napominje da problema sa putovanjem neće biti ni za Albaniju gde će moći i bez pasoša da se ide, samo sa ličnom kartom.

„Najveće interesovanje trenutno je za Tursku, Egipat i Španiju, ali i Grčku i Albaniju, naročito je veliko za Albaniju u kojoj je prošle godine bilo 30.000 naših turista. Svi su bili zadovoljni, nisu imali problema, i to je novo tržište gde će i ove godine biti dosta naših“, ističe Lainović.

Ova sezona će, napominje on, biti mnogo bolja od prošle, a on ne vidi razloga za bojazan da pojedine zemlje neće primiti vakcinisane npr. kineskom vakcinom i da je siguran da takvih uslovljavanja neće biti.

I dok su u nekim turističkim agencijama i dalje jedino aktuelna zimska putovanja, u pojedinim već postoje ponude za leto, iako se aranžmani ne prodaju, samo rezervišu. U Filip travelu za Danas kažu da ponuda letnjih aranžmana nije aktuelna jer još uvek nisu definisani uslovi za ulazak u zemlje.

„U duhu trenutne situacije i početka vakcinacije za koju se nadamo da će u velikoj meri doprineti suzbijanju epidemije vrlo smo optimistični. Tražnja za destinacije koje su se inače tražile u ovom periodu godine, poput Turske, Egipta, Grčke svakako postoji, ali ne i ponuda“, napominju u ovoj agenciji.

Oni, kako kažu, rade na pripremi letnjih ponuda sve ono što je moguće u trenutnim uslovima i kada se granice otvore i uslovi boravka na destinacijama budu poznati počeće i prodaja.

„Nadamo se da će ova godina biti godina putovanja“, ističu u Filip travelu.

U Argus tursu kažu za Danas da zamenska putovanja nisu dovedena u pitanje i da ćemo oni ponudu objaviiti u trenutku kada se budu stekli uslovi za formiranje programa i definisanje uslova partnerima iz inostranstva po svim bitnim elementima, koji se tiču raspoloživih smeštajnih kapaciteta, prevoza, datuma, svih drugih uslova, a posebno pravila koja će važiti za pojedine zemlje vezano za restrikcije uzrokovane pandemijom.

„Svako objavljivanje programa, pa samim tim i ponuda za realizaciju zamenskih putovanja, i prodaja novih putovanja, pre nego što pravila budu utvrđena ili bar u velikoj meri izvesna, bilo bi neozbiljno i neodgovorno, pa bez obzira i na trenutni komercijalni interes u ovom trenutku recesije, kojoj smo i mi, kao i svi privrednici, izloženi“, ističu u Argusu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari