Foto: Aleksandar Veljković

„Ne zaboravimo da radnik u našoj najprosperitetnijoj ekonomiji u okruženju ima prosečnu zaradu na nivou hrvatskog minimalca“, ističe ASNS u saopštenju.

Podsećajući da je određena nova minimalna cena rada po radnom satu od 155 dinara i nova minimalna zarada od 27.022 dinara, ASNS ističe da su sve predvideli i najavili, te da se sve odvijalo po već ustaljenom scenariju.

„Minimalac je odredila Vlada, “reprezentativni” sindikati se, kao i obično, ”ne slažu”, ali nisu istupili iz pregovora ili, ne daj bože, pozvali radnike na proteste. Na konferenciji za štampu svi prezadovoljni povećanjem od osam odsto i svetlom budućnošću, a radnici neka se snađu za još pola plate kako bi za porodicu obezbedili minimalnu potrošačku korpu. Ministar Đorđević je jasno rekao da više ne može zbog javnog sektora, ministar Mali je poručio da je najjeftinija radna snaga u regionu i dalje osnovna razvojna strategija Vlade, a Orbović nas je obavestio o velikom dostignuću, da su minimalna zarada i minimalana cena rada po radnom satu u zadnje tri godine porasle za 20 odsto, a prosečna plata za 2,5 odsto. Čudna neka matematika koju mora da objasni radnicima Srbije u čije ime pregovara i čije interese bi trebalo da zastupa“, ističe ASNS.