Atanacković: Mart izuzet iz državne pomoći odlaganja poreza i doprinosa na plate 1Foto: Printscreen/ N1

Paket pomoći države privredi zbog posledica pandemije u isplati plata radnicima počeo je da se primenjuje danas, ali će poslodavci, po tumačenju stručnjaka, morati da obezbede novac za plaćanje poreza i doprinosa na plate za mart, rekao je počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

„Paket mera pomoći države, osim što kasni nije do kraja precizan, pa kako se sada čini poslodavci će morati da obezbede novac za poreze i doprinose na plate za mart, jer će te dažbine biti odložene tek od aprila iako je poslovanje bilo poremećeno i prihodi su pali i u martu“, rekao je Atanacković za Betu.

Vlada Srbije usvojila je tri uredbe čija primena počinje od danas, a kojima planira da obezbedi pomoć privredi zbog posledica epidemije, kroz finansijsku podršku od 5,1 milijardu evra (608,3 milijarde dinara).

Od te sume 19 odsto čini pomoć u isplati minimalnih zarada za zaposlene u privredi od oko 30.000 dinara po radniku, a odlažu se i porezi i doprinosi na plate i dobit preduzeća do početka 2021. godine. Oko 43 odsto vrednosti paketa su garancije na kredite privredi za likvidnost i obrtna sredstva.

Atanacković je rekao da nije sasvim jasno ni da li će malim firmama biti dovoljno da za kredit za likvidnost dobiju samo garancije države ili će morati da obezbede i garancije firme.

Suvlasnik kompanije „Matijević“, koja u svom sastavu ima 30 privrednih društava, Zoran Matijević rekao je za Betu da ta kompanija priprema dokumentaciju za zahtev za državnu pomoć u minimalnoj plati za 700 do 800 radnika od ukupno 2.500 zato što industrija mesa kao velika kompanija nema pravo na pomoć.

„Podnećmo zahtev za pomoć u minimalnim platama za radnike firmi koje se bave hotelijerstvom, nekretninama i agrarom, a kredite nećemo uzimati jer ih ni do sada nismo podizali pošto je naša praksa da se ‘protežemo koliko možemo'“, rekao je Matijević.

Ocenio je da je država pomogla maksimalno koliko je mogla i da je korektno što je obećala da će obezbediti stabilnost kursa domaće valute, kako ne bi rasli odloženi porezi i doprinosi, obračunati u domaćoj valuti.

„Ne može država da reši sve probleme i da otpiše poreze, jer ne bi imala čime da finansira javni sektor“, rekao je Matijević.

Istakao je da „onaj ko nije zdrav ušao u krizu iz nje neće zdrav ni izaći“.

„Naše firme funkcionišu po principu da se uvek pripremaju za najgori scenario“, rekao je Matijević.

Koordinator Mreže za poslovnu podršku Dragoljub Rajić rekao je da je država u mnogim zemljama, Hrvatskoj, Španiji, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Danskoj, otpisala poreze i doprinose na plate, a u nekim čak odložila uplatu poreza na dodatu vrednost (PDV) za razliku od Srbije koja je samo odložila poreze i doprinose na plate.

„Firme u Srbiji moraju da plate PDV na fakturisanu, a ne realizovanu vrednost, a prema istraživanju koje je rađeno 2018. i 2019. godine njih 55 do 62 odsto ima problem sa likvidnošću“, rekao je Rajić.

Zbog toga će, kako je rekao, u ovoj situaciji mnoge male firme, a njih je više od 98 odsto, kalkulisati da li je isplativije da ‘stanu’ i tako smanje troškove ili da se ponovo zaduže jer državna pomoć neće biti dovoljna da izdaju iz krize.

„Finansijska podrška u Srbiji dolazi prilično kasno jer mnogi su iscrpeli sav potencijal i odmeravaju da li im je jeftinije da zatvore firme ili da naprave još veći gubitak pošto je i u svetu situacija teška i sigurno će se smanjivati narudžbine“, rekao je Rajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari