Atanacković: Nastavićemo da pomažemo privrednicima pogođenim pandemijom 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO

Ministarka privrede Anđelka Atanasković izjavila je danas da će Ministarstvo privrede u narednom periodu dosta raditi na privatizaciji i pomoći privrednicima i najavila da će sutra imati sastanak sa Rusima u NIS u vezi privatizacije „Petrohemije“.

Ona je, na sednici Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Skupštine Srbije, rekla da se “nada povoljnom razvoju događaja”.

„Možda čak i do kraja godine pokrenemo bar neki proceduralni dogovor i da u sledećoj godini završimo `Petrohemiju`“, rekla je Atanasković.

Ona je navela da će nastaviti da pomažu privrednicima koji su pogođeni pandemijom korona virusa.

„Svi mi kao i Vlada radimo na tome da nađemo načina da se i dalje pomogne ljudima da bi opstali u ovim teškim vremenima“, rekla je Atanasković.

Odbor za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Skupštine Srbije je na današnjoj sednici prihvatio Informaciju o radu Ministarstva privrede za period jul-septembar ove godine i usvojio izveštaje ovog Ministarstva o stanju postupaka privatizacije za avgust i septembar.

Državni sekretar Ministarstva privrede Dragan Stevanović rekao je da se ovo Ministarstvo, mimo svojih aktivnosti, u prethodnom periodu fokusiralo na intervencije koje su bile podrška likvidnosti privrede.

On je rekao da je oko 160 milijardi dinara “prošlo kroz razdel Ministarstva privrede namenjeno za očuvanje likvidnosti privrede”.

Stevanović je rekao i da u avgustu i septembru ove godine, zbog pandemije korona virusa, nije bilo zaključenih ugovora u postupku privatizacije.

On je rekao da je oko 70 preduzeća ostalo za privatizaciju.

Prema njegovim rečima, za dvadesetak preduzeća će narednih nedelja i u sledećoj godini biti objavljen postupak privatizacije, dok 30, 40 preduzeća ne mogu da budu u postupku privatizacije.

„Radićemo i na unapređenju postupka stečaja kroz zakonodavnu aktivnost i kroz neke operativne poslove na terenu i pokušaćemo da, u narednom periodu, kroz ova dva posla kojima se ovo Ministarstvo bavi obezbedimo dodatne prihode i rast BDP koliko god je to moguće“, rekao je Stevanović.

On je rekao da aktivnosti Ministarstva privrede, kada je u pitanju subvencionisanje stranih i domaćih investitora, nisu stale i naveo da će ‚‚oko milijardu i trista miliona obaveza preneti u sledeću godinu, jer investitori nisu uspeli da povuku već opredeljena sredstva za njihove investicije‚‚.

Stevanović je rekao da nijedan projekat nije zaustavljen i da neće da se prekine, kao i da se nijedan investitor neće povući.

On je dodao da se nastavalja realizacija infrastrukturnih projekata, podrška razvoju poslovnih i industrijskih zona, turističkih zona i za te namene će biti izdvojeno više od milijardu dinara u sledećoj godini, kao i da će nastaviti sa podrškom malim i srednjim preduzećima kroz subvencionisane kredite.

„U pregovorima smo sa Evropskom investicionom bankom oko obezbeđivanja linije od 200 miliona evra koju ćemo staviti na raspolaganje sektoru malih i srednjih preduzeća za likvidnost i za nove investicione poduhvate“, istakao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari