Atanacković: Plate će biti veće kad dostignemo pet odsto rasta BDP 1Foto: Printscreen/ N1

„Veće plate možemo očekivati kada kao privreda i država počnemo da ostvarujemo pet do šest odsto rasta BDP, a mi tek za neku godinu možemo da dođemo do mesta gde smo bili pre 1989. ili 1990“, kaže Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca.

Apsurdno je očekivati ne znam kakvo povećanje ako ne dostignemo taj nivo, dodao je on.

Kako je rekao, Zakon o radu je nepromenjen trideset i više godina, prava radnika su zagarantovana, ali postoje izuzeci koje država treba da rešava i ne dozvoli nezakonita ponašanja.

„Što se tiče položaja radnika dešava se da se ne isplaćuju zarade, osnovna primedba je da su zarade male. Za određena zanimanja koja su deficitarna, sad imamo situaciju da pojedine struke dobijaju veće plate, a oni koji su u administraciji i nisu poželjni ostaće na niskim platama. Biće velika diferencijacija na pojedinim radnim mestima u okviru iste firme“, kaže Atanacković.

Atanacković je rekao da radnici stradaju zbog nedovoljne obučenosti.

„U građevinskim školama učimo tek nekoliko desetina ili stotina radnika, a potrebne su nam hiljade. Ljudi iz drugih struka prelaze u one struke gde su bolje plaćeni, a te struke su veće s direktnom životnom opasnošću“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari