Atanacković: Privreda rasterećena za 111 miliona evra 1Foto: Pixabay/Peter-facebook

Ni sindikati ni poslodavci nisu do kraja zadovoljni odlukom države koja je presekla rekavši da će minimalna mesečna zarada naredne godine biti 30.022 dinara, za 11,1 odsto viša nego ove.

Javnosti i sindikatima je to, posle neuspelog sastanka Socijalno-ekonomskog saveta jutros saopštio ministar finansija Siniša Mali. Poslodavci su, kako je i obećano dobili ustupak, rasterećeni su za 111 miliona evra.

Unija poslodavaca Srbije je, kako kaže za Danas njen predstavnik u SES-u Nebojša Atanacković, od početka tražila samo ono što je realno, a to je povećanje od šest odsto, jedino koje je u skladu sa povećanjem BDP-a i stopom rasta inflacije.

– Bili smo spremni i na onih šest do 10 odsto povećanja pod uslovom da privreda dobije olakšice, nismo pravili problem za ovo povećanje, ali nam je bio uslov da ono ne bude na teret privrede. Dogovoreno je da se neoporezivi deo zarade poveća sa sadašnjih 15.300 na 16.300 dinara i da se za 0,5 odsto umanji obaveza za penziono osiguranje – napominje naš sagovornik.

Atanacković kaže da uprkos svemu rasterećenje privrede narednih godina mora da bude znatno veće i da nam je potreban rast BDP-a od pet, šest i sedam odsto da bismo stigli neke okolne zemlje.

– Govorilo se i tome da minimalac dostigne nivo minimalne potrošačke korpe u naredne tri godine, ali mislim da to nije moguće. Moramo voditi računa da se tu ne radi samo o podizanju minimalca nego i svim ostalim platama – ističe Nebojša Atanacković.

To što je privredi smanjeno opterećenje za penzije i podignut neoporezivi deo zarade za sindikate je neprihvatljivo, kaže predsednik Samostalnog sindikata Ljubisav Orbović.

– Ako je nama rečeno pre nekoliko meseci kada smo tražili da se kazneni poeni za one koji su otišli u prevremene starosne penzije ukinu posle navršene 65 godine da za to nema sredstava, otkud sada ima sredstava u budžetu za rasterećenje privrede – ističe Orbović.

Samo povećanje minimalne zarade, kako kaže, odnosno procenat povećanja je visok, najviši posle 2012, ali nije na nivou onoga što su oni tražili.

– Prethodne godine na SES-u dogovor je bio da se minimalac izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom za tri godine, ali sa ovim povećanjem to neće biti moguće jer znači da naredne godine ono mora da bude veće od 20 odsto, što nije realno – napominje Orbović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari