Avanturistički turizam na Mokroj Gori 1Foto: Promo

InTER jr pokrenuo inicijativu za razvoj aktivnog turizma na planini Mokra Gora kako bi se valorizovali turistički potencijali ovog prelepog lokaliteta.

Projekat ima za cilj da kreira jedinstvenu turističku destinaciju prepoznatu po aktivnom turizmu, u kojoj će turisti uživati u prirodnim lepotama i multi-kulturnom diverzitetu.

Emina Gusinac iz opštine Tutin smatra da ovaj projekat ima snažan ekonomski karakter i da će pokrenuti ne samo razvoj turizma već i organizaciju raznih sportskih i kulturnih događaja čime će se unaprediti kvalitet društvenog života u ovom kraju. Naglasila je spremnost opštine Tutin na saradnju i očekivanja da će nastavak ove inicijative biti podržan od strane resornog ministarstva i Turističke organizacije Srbije.

Podršku ovom projektu pružila je Turistička organizacija Srbije iz razloga što je avanturistički turizam jedna od najbrže rastućih grana turizma u svetu, navela je Ljijana Ćerović. Ovaj projekat vidi kao doprinos održivom razvoju turizma, a odabranu regiju kao veoma privlačnu za strane turiste koji vrlo često biraju neokrivene destinacije kakva je ova. Čerović je istakla da je prema izveštaju za 2018. godinu broj turista je povećan za 11%, i da se očekuje da će otvaranjem novih destinacija broj turista rasti i da se u tom procesu svakako računa i na ovaj projekat.

Realizacijom ovog projekta se želi uspostaviti saradnja između opština koje okružuju planinu Mokru goru: Rožaje, Tutin, Zubin Potok, Istok i Peć kako bi se radilo na stvaranju jedinstvene turističke destinacije koja pruža atraktivne sadržaje za aktivni odmor.

Projekat “Planina Mokra gora – neotrkiveni biser na Via Dinarika stazi” realizuje InTER, u saradnji sa opštinom Tutin, Regionalnom razvojnom agencijom SEDA iz Novog Pazara, NVO “Marimangat” iz Peći i Planinarskim društvom “Ahmica” iz Rožaja. Projekat je počeo sa realizacijom početkom novembra 2018. godine i trajaće do početka juna 2019.godine . 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari