Bajatović ostaje na čelu Srbijagasa jer tako odgovara Moskvi 1Dušan Bajatović Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Tumačeći najavu ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović da će tražiti smenu pojedinih direktora javnih preduzeća, stručna javnost smatra da se to prvenstveno odnosi na Dušana Bajatovića, direktora Srbijagasa i Stevana Dukića, direktora Transportgasa, ali sumnja da će ona u tome i uspeti, i to zbog ruskog faktora koji ima važnu ulogu u gasnom sektoru Srbije.

Ministarka Mihajlović je nedavno izjavila da nije zadovoljna time što pojedina preduzeća ne postižu rezultate koji se od njih očekuju i da će zbog toga neki direktori biti smenjeni, a ne po partijskoj liniji ili iz nekih drugih interesa. Pretpostavke da Zorana Mihajlović kada to kaže prvenstveno misli na Dušana Bajatovića podgreva njena izjava da „reforme u Srbijagasu kasne šest do sedam godina i da to preduzeće nije razdvojilo delatnosti, odnosno ne posluje u skladu sa Zakonom o javnim preduzećima“.

Kako je objasnila, Srbijagas ima 13 povezanih preduzeća, od kojih su četiri u njegovom stopostotnom vlasništvu, a jedno je i Transportgas, koje po njenim rečima, treba da bude izdvojeno iz Srbijagasa. Podsećanja radi, ministarka Mihajlović je u više navrata izjavila da će tražiti sankcije za direktora Transportgasa Stevana Dukića koji se dva puta nije odazvao na njen poziv na sastanke sa direktorima preduzeća iz energetskog sektora u Vladi Srbije.

Ekonomski analitičar Branko Pavlović kaže za Danas da je izjava ministarke Mihajlović da će zahtevati određene smene ali ne po partijskoj liniji – tačna.

– Ne radi se tu o tome što je Bajatović član Socijalističke partije Srbije pa zato smeta Zorani Mihajlović. On njoj smeta zato što ona u Vladi Srbije zastupa interese Sjedinjenih Američkih Država koji su suprotstavljeni ruskim interesima. Dušan Bajatović je kao direktor Srbijagasa prihvatljiv za Moskvu što automatski znači da nije prihvatljiv za ministarku Mihajlović. To je osnovni razlog zbog čega ona insistira na određenim smenama u energetskom sektoru i što kritikuje rad Srbijagasa i Bajatovića. Potpuno je jasno da ona u Vladi sedi ne zato što je politički značajna ličnost u Srbiji ili što je javnost podržava već zato što je na istoj liniji sa američkim interesima. Drugu podršku sem one iz Vašingtona ona nema – tvrdi naš sagovornik.

On pak ne veruje da će Zorana Mihajlović uspeti da ostvari svoje namere, odnosno da joj, kada je reč o tome, predsednik Srbije kao najmoćniji politički igrač u vlasti, jednostavno neće dozvoliti.

Bajatović ostaje na čelu Srbijagasa jer tako odgovara Moskvi 2

– Ona će sigurno ostavke tražiti. Ali kada je reč o Bajatoviću Ana Brnabić formalno, a u suštini predsednik Vučić, joj neće izaći u susret. Vučić će Bajatovića zadržati na poziciji direktora Srbijagasa jer na taj način šalje poruku Moskvi koja glasi: „tačno je da je Vašington prisutan u srpskoj vlasti preko Zorane Mihajlović ali to nikako ne može da ugrozi ruske interese u energetskom sektoru“. Dokaz za to je da Bajatović ostaje tu gde jeste – kaže Pavlović.

Prema njegovim rečima, jedina mogućnost da Bajatović bude smenjen je da se Vučić i Rusi sporazumeju da ga zameni neko ko bi takođe imao podršku Moskve.

Sagovornik Danasa blizak Vladi Srbije koji želi da ostane anoniman takođe smatra da Bajatović neće da bude smenjen jer je njegov angažman na mestu direktora Srbijagasa stvar koalicionog dogovora Srpske napredne stranke, čija je Zorana Mihajlović članica i SPS. Prema tvrdnji našeg sagovornika napadi ministarke Mihajlović na Bajatovića, koji je poznat kao rukovodilac sa velikim primanjima, dižu njen ali i rejting Srpske napredne stranke.

Shodno tome, izjave Zorane Mihajlović na račun Bajatovića i Dukića nisu njen samostalan čin već nešto za šta ima podršku kako u stranci tako i kod predsednika Srbije Vučića. U tom svom napadu ministarka Mihajlović neće biti zaustavljana iz vrha stranke sve dok ono za šta se zalaže ne bude bilo ocenjeno kao nešto što ne bi bilo popularno za naprednjake i dobro za njihove koalicione odnose, tvrdi naš izvor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari