Beograd još nije raspisao javni poziv za novu stolariju 1Foto: M. P.

Ono što karakteriše, po mišljenju eksperata ispravnu i pohvalnu kampanju Ministarstva rudarstva i energetike o zameni stolarije u domaćinstvima širom Srbije, je nepoštovanje zadatih rokova od strane lokalnih samouprava i po svemu sudeći nezainteresovanost pojedinih za sprovođenje projekta u najavljenom roku.

Neke lokalne samouprave još uvek nisu objavile javni poziv kako bi građani mogli da konkurišu za zamenu stolarije, a među njima je Beograd.

Resorno ministarstvo odobrilo je subvencije za zamenu stolarije za 67 gradova i opština u Srbiji. Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je 19. avgusta gostujući na Radio-televiziji Srbije izjavila da je pred svim tim lokalnim samoupravama „zadatak da do kraja avgusta moraju da raspišu javne pozive za građane“.

Međutim, epilog je da do zadatog roka to nije učinila čak 31 opština. Štaviše, pojedine opštine do dan danas nisu objavile ono što je resorno ministarstvo od njih tražilo.

Iz spiska koje nam je dostavilo Ministarstvo rudarstva i energetike, dakle onog koji je bio aktuelan u trenutku pisanja ovog teksta, vidi se da, pored Beograda, to nisu učinili ni Niš i Vrnjačka Banja.

Postavili smo pitanje nadležnima u tom ministarstvu da li će opštine i gradovi koji nisu učinili ono što je od njih traženo trpeti sankcije zbog toga i odgovoreno nam je da „prema pravilniku o sufinansiranju mera energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova, jedinice lokalnih samouprava nisu imale konkretan datum i rok do kojeg moraju da objave javne pozive za građane“.

Rečeno nam je i to da su „jedinice lokalne samouprave počele da raspisuju javne pozive sredinom avgusta, a svaka jedinica ima svoje interne procedure koje je potrebno da završi i obavi pre obavljanja javnog poziva“.

Shodno odgovorenom, postavlja se pitanje zbog čega je onda ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović uopšte lokalnim samoupravama zadavala zadatke koje moraju da ispune ako prema pravilniku o sufinansiranju mera konkretan datum do kada treba da raspišu javni poziv za građane nije preciziran.

Takođe, se postavlja pitanje zbog čega je ministarka 19. avgusta zahtevala da se javni pozivi raspišu do kraja tog meseca ako su opštine i gradovi to počeli da rade tek sredinom avgusta.

Postavlja se pitanje zašto od strane svojih saradnika resorna ministarka nije bila upoznata sa činjenicom da „lokalna samouprava ima svoje interne procedure koje je potrebno da završi i ispuni pre objavljivanja javnog poziva“.

Ono što „bode oči“ je da je među gradovima koji još uvek nije raspisali konkurs na koji građani mogu da se prijavljuju za zamenu stolarije i Beograd, koji bi kao najveći i glavni grad u zemlji trebalo da bude primer svim drugim.

U beogradskom Sekretarijatu za energetiku nam je rečeno da će javni poziv za građane biti raspisan u narednih sedam dana i da će javnost o tome kao i svim drugim stvarima vezanim za zamenu stolarije biti informisana blagovremeno.

– Obaveštavamo vas da je po proceduri i pravilima konkursa usvojen pravilnik o sufinansiranju mera energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova na teritoriji grada Beograda i formirana Komisija koja će sprovoditi ceo postupak. Trenutno je u postupku usvajanje javnog poziva za privredne subjekte – navode u Sekretarijatu za energetiku Beograda.

Beograd je konkurisao i odobrena su mu sredstva za finansiranje zamene stolarije u iznosu od 10 miliona dinara od strane Ministarstva rudarstva i energetike. Isti iznos obezbedio je i Grad Beograd, a ostatak od 20 miliona dinara u obavezi su da obezbede građani koji odluče da se prijave na konkurs, odnosno budu izabrani da dobiju podsticaje.

– Obzirom na ograničena sredstva konkursa Grad Beograd je odlučio da sufinansiranje energetske sanacije sprovede na teritoriji opštine Palilula, koja je najugroženija kada je reč o stanju energetske efikasnosti te je izabrana kao pilot opština za mogućnost realizacije predmetnih mera. Nakon odabira privrednih subjekata, biće raspisan javni poziv za građane sa teritorije opštine Palilula u kome će biti definisano, na koji način će građani konkurisati. Ako odziv građana bude uspešan, Grad će predložiti Ministarstvu rudarstva i energetike da zajedno, opredele značajnija sredstva, kako bi pokrili ostalih 16 gradskih opština – navodi se u odgovoru nadležnih iz beogradskog Sekretarijata za energetiku.

Utisak je da odgovori nadležnih u Beogradu idu na ruku komentatorima koji tvrde da rukovodstvo glavnog grada Srbije nije preterano zainteresovano za realizaciju projekta zamene stolarije upravo zbog njegovog malog obima.

Takođe, ono što treba naglasiti je i to je da će za realizaciju zamene stolarije i, drugog projekta koje sprovodi Ministarstvo rudarstva i energetike, ugradnju solarnih panela, pomoću kojih bi potrošači mogli da ostvaruju sopstvenu proizvodnju struje, do kraja godine, po svemu sudeći, biti izdvojeno manje novca nego što je najavljeno.

Naime, prema izjavama nadležnih do kraja godine je za ova dva projekta trebalo da bude izdvojeno 15 miliona evra. Međutim, dosad je u te svrhe izdvojeno svega četiri miliona evra.

S obzirom da je do kraja godine ostalo još samo tri meseca pitali smo nadležne u Ministarstvu rudarstva i energetike da li je moguće da se dotad izdvoji dodatnih odbećanih 11 miliona evra, ali smo ostali bez konkretnog odgovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari