Beogradu neprihvatljivo svako selektivno rešenje 1Foto: Wikipedia

Imovinska pitanja na Kosovu, bilo da je reč o preduzećima ili privatnoj svojini, moraju se rešavati sveobuhvatno u pregovorima između Beograda i Prištine, a nikako selektivnim i jednostranim potezima kakve povlači albanska strana.

To isto važi i za slučaj rudarskog basena Trepča – kažu za Danas u Kancelariji za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije povodom pisanja prištinskog lista Koha da će rudarski kompleks Trepča biti podeljen na tri jedinice od kojih će jednom upravljati Srbi.

U toj kancelariji nisu želeli da komentarišu pisanje Kohe, ali su naglasili da Beograd ne priznaje nikakve jednostrane odluke koje Priština donosi po tom i drugim imovinskim pitanjima.

– Podsećamo da je kosovska strana pretprošle godine donela zakon o Trepči koji je Vlade Srbije ocenila kao pokušaj konfiskacije tog preduzeća, što je odbačeno kao neprihvatljivo. Vlada Srbije je povodom toga donela odgovarajuće odluke kojim su poništene pravne posledice akata i radnji kosovskih institucija u vezi sa tim preduzećem – ističu u Kancelariji za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije. Inače, rudarski kompleks Trepča je u ovom trenutku podeljen na dva dela i njegov severni deo kontroliše srpska strana.

Juče smo pokušali da dobijemo i Jovana Dimkića, direktora preduzeća Trepče sever, da za Danas prokomentariše pisanje prištinske Kohe, međutim on se nije javljao na svoj mobilni telefon.

Koha je nedavno pisala da je došla u posed kopije dokumenta kojem se rudarskom kompleksu Trepča daje novi status, po kojem će postojati tri jedinice nezavisne u finansijskim i biznis planovima. Kako tvrdi taj list, jedna od te tri jedinice biće locirana na severu zemlje i njome će upravljati Srbi.

– Bord supervizora je sastavio nacrt statuta i sada je potrebno da to usvoje vlada i parlament. Za razliku od drugih javnih preduzeća, Trepčom neće upravljati jedan izvršni direktor, već će imati upravljački odbor. Uz izvršnog direktora i njegovog zamenika, u odboru će biti šefovi poslovnih jedinica koje će imati mogućnost odlučivanja i upravljanja preduzećem – navodi Koha u svom tekstu.

Inače, u Trepči sever radi više od 3.000 ljudi, a prema dostupnim podacima u 2015. godini je u tom sistemu obrađeno 210.000 tona rude. Trepču je UNMIK 2000. godine podelio na dva dela – Sever i Jug. Oba dela Trepče su registrovana u kosovskim institucijama kojima se plaćaju porezi i doprinosi

Već viđeno

Prištinska Koha već je prenosila nezvanične informacije iz vrha kosovske vlasti o funkcionisanju preduzeća Trepča – sever sa sedištem u Zvečanu, koje je pod srpskom kontrolom. Krajem prošle godine pisala je da zbog toga što nije formiran nadzorni odbor kombinata Trepča u opasnost se dovodi i preduzeće Trepča – sever kome navodno preti bankrot. Tada je Kancelarija za Kosovo i Metohiju takođe kategorično demantovala tu informaciju i istakla da „to preduzeće normalno posluje i ne postoji opasnost od bankrota“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari