Beriša: Kosovska taksa na snazi i za avio prevoz 1Foto: Pixabay/Mrminibike

Generalni direktor Kosovske uprave civilnog vazduhoplovstva Eset Beriša izjavio je da će se sve odredbe o akcizama, dodacima i carinama, uključujući i taksu koju primenjuje Vlada Kosova na robu iz Srbije, takođe primenjivati i za vazdušni prevoz, objavilia je prištinska Gazeta Ekspres.

Beriša je istakao da uz razmenu putnika postoji i linija za prtljag i robu, a kako će poslovati i da li će imati ekonomske izvodljivosti, zavisi od tržišnih i ekonomskih zahteva aviokompanije.

On je, kako prenosi Kosovo onlajn, rekao i da će – ukoliko kompanija „Lufthansa“ odluči da robu preveze, kosovske vlasti primenjivati sve poreske obaveze, uključujući i taksu od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije.

„Ukoliko kompanija smatra prikladnim da započne isporuku, nema prepreka za to. Sve odredbe o akcizama, dodacima, carinama, uključujući i taksu koju primenjuje Vlada Kosova na srpsku robu, takođe će se primenjivati i za vazdušni prevoz“, naglasio je Beriša.

Odlazeći premijer Kosova Ramuš Haradinaj pozdravio je dogovor između Beograda i Prištine o uspostavljanju komercijalnih letova, jer će to poboljšati ekonomske veze i olakšati putovanje na Balkanu, objavio je Radio Slobodna Evropa (RSE).

Haradinaj je ocenio da je potpisivanje pisma o nameri da se uspostavi avionska linija između Srbije i Kosova, „značajan korak napred u odnosima dve zemlje“, prenela je agencija AP.

Haradinaj tvrdi da takse neće uticati na novu avioliniju, kao i da će „Lufthanza“ biti tretirana kao i sve druge aviokompanije koje nisu pogođene uvedenim taksama od 100 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari