Bez dovoljno kontejnera izlišno pričati o selekciji otpada u Novom Pazaru 1Foto: Pixabay/Waldo93

Izradom akcionog plana o upravljanju otpadom u Novom Pazaru, podizanjem svesti o ispravnom odlaganju, ali i poboljšanjem kvaliteta usluga JKP „Čistoća“, rešio bi se problem nepropisnog odlaganja smeća u tom gradu, ocenila je biološkinja Nataša Đorđević.

Ona je u emisiji „Glas za eko spas“ rekla da Novi Pazar ima problem i sa primarnom selekcijom otpada, kao i sa nedostatkom kontejnera.

„Nemamo ni dovoljno kontejnera, a o primarnoj selekciji da i ne govorimo. Kontejneri za primarnu selekciju otpada se nalaze samo u dvorištima nekih škola i vrtića, a ni tu nije u potpunosti uveden sistem upravljanja otpadom“, naglasila je Đorđević.

Tehnički direktor JKP „Čistoća“ Dino Skenderović smatra je da je za poboljšanje celog sistema neophodna svest građana, dodatno ulaganje u deponiju, ljudstvo i mehanizaciju.

„Ove godine nabavljeno je 177 novih kontejnera, a u planu je i proširenje usluga na pojedina prigradska i seoska područja koja nisu obuhvaćena sistemom prikupljanja otpada“, rekao je Skenderović.

On je dodao da se trenutno asfaltira još 1.200 metara puta ka deponiji Golo brdo, „što će znatno olakšati odvoženje smeća, naročito u zimskom periodu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari