Bez kapitalnih investicija u Šapcu  1Foto: Konferencija za novinare ZZS/ D.E

Iako je budžet za narednu godinu u nivou ovogodišnjeg, ukupno 4,1 milijardu dinara, nova naprednjačka vlast po projekciji budžeta ne ponaša se domaćinski prema novcu svih građana.

Ovo je istaknuto na konferenciji za novinare, a Velimir Kuzmanović, predsednik Gradskog odbora ZzS, ukazao je da za razliku od prethodnog perioda kada se za kapitalne investicije izdvajalo 30 odsto iz budžeta a 17 odsto za plate u javnom sektoru, u budžetu za 2021. godinu samo 11 odsto izdvaja se za kapitalne investicije.

Planirano je da sa sadašnjih 170 stalno zaposlenih u gradskoj upravi bude zaposleno još 50 novih službenika.

Najveće investicije su  rekonstrukcija Doma Vojske i opremanje severozapadne radne zone, po 80 miliona dinara.

S druge strane planirano je 90 miliona dinara u izradu projektne dokumentacije za izgradnju bazena i rekonstrukciju Opšte bolnice.

Nije planiran ni dinar ulaganja u Sava park, 300 hektara zelenog pojasa pored Save, gde je dugoročno planirano godišnje ulaganje od milion evra.

Ne pominje se ni ulaganje u tzv. liniju mulja na postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda, čime bi se zaokružio čitav proces.

Ali, zato je za opremanje gradske uprave opredeljeno čak 11, 8 miliona dinara, i već se vidi da je novi gradonačelnik počeo opremanje svog kabineta.

Kuzmanović je podsetio da je gradska uprava namirila sva dugovanja, da je u kasi ostalo 205 miliona dinara, i da se pokazala kao najefikasnija u Srbiji.

A loš primer daje republička vlast, koja se za ovih osam godina na dug od 14 milijarde evra zadužila za još toliko, a da su plate ostale na nivou iz 2008. godine.

Taj dug će vraćati potonje generacije, ali  tako se ne upravlja državom.

Vera Manđukić Savić, potpredsednica GO ZzS, navela je da je za vodovodnu i kanalizacionu mrežu  planirano  svega 14 miliona dinara, i to za gradsko područje, dok se nigde ne pominju sela.

U predizbornoj kampanji SNS je obećavao besplatne priključke za 42 sela, a od toga očigledno neće biti ništa.

Za objekte u pet šabačkih škola namenjeno je 85.000 evra, dok je za rekonstrukciju sportske hale Medicinske škole opredeljeno 108.000 evra.

Ona je navela da je iz republičkih budžetskih rezervi Šapcu preusmereno  300 miliona dinara, ali je za tekuće popravke i održavanje puteva dato je 250 miliona dinara.

To je plaćanje duga za političku kampanju SNS, jer Republika nema pravo da se bavi održavanjem lokalnih puteva.

Pored toga umesto ranijih 43.000 evra za tekuću rezervu naprednjaci su čak 680.000 evra opredelili za ovu namenu, što znači da nisu dobro planirali ili će ti novci otići na hitne javne nabavke.

Vera Manđukić Savić je ukazala da nisu planirana sredstva za Šabački letnji festival, gde se okupljalo nekoliko desetina hiljada mladih, da je za medijske projekte izdvojeno deset miliona dinara manje, što znači da će na udaru biti profesionalni mediji, dok je za ekologiju namenjeno svega 50.00 evra, deset puta manje nego ranije, i to za edukaciju i praćenje zagađenja životne sredine.

Ona je podsetila da je država dužna Šapcu 30 miliona evra, da se mnogo toga postiglo od velikih ušteda i domaćinskim poslovanjem, i da je do smene lokalne vlasti došlo krađom izbora.

Do sada je održano  pet sednica Gradske skupštine, ali  to 22 odbornika opozicije bojkotuje.

I dalje se čeka na reagovanje Ustavnog suda, kome su podnete ustavne žalbe, kao i na tužilaštva, zbog krivičnih prijava za kupovinu glasova, pretnje i ucene birača, falsifikovanje glasačkih listića, i da su u tome učestvovale kriminalne grupe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari