Borba za natalitet, ali bez novca za porodilje 1Foto: Fonet Fond B92

Od početka godine plate zaposlenima u javnom sektoru povećane su za 10 odsto, ali se ta odluka ne odnosi na žene koje su trenutno na porodiljskom odsustvu ili odsustvu radi nege deteta.

Za portal Bebac.com ova odluka države je nepravedna prema ženama koje su tek postale ili će postati majke te su uputili apel premijerki Ani Brnabić da tim povodom reaguje. Posle svih kašnjenja plata portal Bebac.com je poslednji potez države nazvao „vrhuncem bahatosti i zanemarivanja osnovnog prava sadašnjih i budućih roditelja“.

– Nekoliko puta smo pisali poslednjih meseci Vladi Srbije i upozoravali na to da plate porodiljama kasne, ne samo u javnom sektoru, nego uopšte. Ovaj poslednji apel odnosi se na to da se omogući ženama koje su radile u trenutku kada je država zaposlenima u javnom sektoru smanjivala plate pre nekoliko godina da sada dobiju povećanje kao i svi ostali – ističe za Danas urednica portala Bebac.com Jasmina Mihnjak.

Ako je, kako kaže Mihnjak, opravdanje da one sada imaju primanja na osnovu obračuna i da će povećanje dobiti tek kada ponovo počnu da rade, onda bi država trebalo na neki drugi način da im nadoknadi to sada kada im je novac najpotrebniji, makar jednokratno.

– Ovde se najčešće radi o ženama koje imaju plate između 30.000 i 50.000 dinara, tako da tih 10 odsto dođe nekih 3.000 do 5.000 dinara, što nije malo – napominje Mihnjak.

Ona kaže da je Bebac.com već pisao državnim institucijama zbog kašnjenja plata i da je odgovor od RFZO bio taj da se za sva kašnjenja obrate poslodavcima, te da država redovno isplaćuje nadoknade. Na apel koji su uputili državi Mihnjak kaže nisu dobili reakciju.

– Tačno je da smo se sada fokusirali na javni sektor, ali problem sa kojim se trudnice i porodilje susreću je mnogo širi, odnosno odnosi se i na privatni sektor – kaže Jasmina Mihnjak.

U Ministarstvu rada za Danas kažu da su naknade tokom porodiljskog odsustva i nege deteta regulisane Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom gde je propisano da se one utvrđuje u visini prosečne osnovne zarade ostvarene u 12 meseci koji prethode mesecu u kome otpočinje korišćenje odsustva uvećane za minuli rad.

– Utvrđeni iznos naknade zarade ne menja se u toku trajanja prava izuzev usklađivanja iznosa minimalne i maksimalne naknade zarade, nezavisno od činjenice da li kod poslodavca dolazi do smanjenja ili povećanja zarada – ističu u ovom Ministarstvu.

Oni podsećaju da naknada zarade ne može biti manja od minimalne zarade ni veća od pet prosečnih zarada u Srbiji.

U Ministarstvu rada napominju da ženama zaposlenim u javnom sektoru koje su otišle na porodiljsko odsustvo ili odsustvo radi nege deteta pre nego što je počela primena Zakona o umanjenu plata, zarade nisu smanjene, odnosno one su nastavili da primaju naknadu koju su do tada primale.

Naknade od 1. jula direktno roditeljima na račun

Kako je sada naizgled teško odmotati klupko krivice u slučaju kašnjenja isplata za trudnice i porodilje taj problem bi od 1. jula trebalo da bude konačno rešen. Tada, naime, počinje da se primenjuje krajem prošle godine usvojeni Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom na osnovu kog će majke plate za vreme porodiljskog odsustva dobijati direktno na svoj račun, odnosno isplate više neće ići preko poslodavca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari