Božović: I Evropska komora inženjera apeluje na ministarku Mihajlović 1Balša Božović Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Demokratska stranka će tokom rasprave o amandmanima na set zakona iz oblasti građevinarstva, među kojima su i izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji, ministarki Zorani Mihajlović predati pismo Evropske inženjerske komore.

To pismo predstavlja svojevrstan apel da struka treba da odlučuje koji inženjer treba da dobije licnecu, a ne Ministarstvo građevinarstva, kako je to previđeno izmenama zakona” rekao je na konferenciji za novinare Balša Božović, poslanik DS, dodajući da je to jedan od zahteva inženjera koji su protstevovali ispred Skupštine Srbije .

Inženjeri su , kako je objasnio Božović, neztadovoljni zbog odnosa Vlade Srbije i skupštinske većine prema njima,navodeći da je vlast zapravo ovim zakonom njima poručila da se ne ceni njihov rad i da „sreću mogu da nađu u nekoj drugoj, razvijenijoj zemlji“.

Poslanik DS rekao je da se izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji ukida Inženjrska komora , dok će ministarstvo koje vodi Zorana Mihajlović ubuduće odlučivati o licencama.

Ministarka građevine Zorana Mihgajlović ranije je novinarima saopštila da se inženjerska komora ne ukida i da je tu više priča o politici, nego struci .

U njenom ministarstvu, povodom tvrdnji poslanice Sonje Popović, tvrde da nikome od inženjera nije oduzelta licenca i da je oduzuimanje licenci sada u nadležnosti Inženjerske komore Srbije.

Ministarstvo navodi da jedino što su uradili jeste prijava Sudu časti Inženjerske komore protiv svih inženjera koji su radili na sanaciji kosina u Grdeličkoj klisuri. Taj postupak još traje, navode u saopštenju i dodaju da se Inženjerska komora ne ukida preloženim izmenama Zakona o planiranju i izgradnji, o kojem danas raspravljaju poslanici.

Ono što ministarstvo predlaže izmenama zakona jeste da se državi vrati povereni posao izdavanja licenci inženjerima, koji je 2003. godine poveren Inženjerskoj komori, a na taj je potez Ministarstvo bilo prinuđeno jer je u proteklom periodu rad Inženjerske komore Srbije dva puta bilo blokiran čime je bilo ugoženo izdavanje licenci i što je moglo da ugrozi sve poslove u građevinarstvu i infrastrukturi, navodi se u saopštenju resornog ministarstva .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari