Bregu: Integracija u regionalni ekonomski prostor dobitna kombinacija za sve 1Maljinda Bregu Foto: Beta/Miloš Miškov

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je danas da je integracija u regionalni ekonomski prostor dobitna kombinacija za sve, saopštio je RCC.

Ona je danas u Bratislavi razgovarala sa ministrom spoljnih poslova Slovačke Miroslavom Lajčakom o predstojećem samitu Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa u julu u Poznanju.

„Integracija u regionalni ekonomski prostor je dobitna kombinacija za sve. Povezanost unutar regiona povećava trgovinsku razmenu, obogaćuje radnu snagu i pruža više mogućnosti za zaposlenje, te region čini atraktivnijim za direktna strana ulaganja“, rekla je Bregu.

Ona je dodala da „uzlazni trendovi ekonomskih pokazatelja, kao i ispitivanja javnog mnjenja pokazuju koristi od sprovođenja Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor“.

„Ciljevi do 2020. godine u domenu zaposlenosti, obrazovanja i trgovinskog bilansa su ili postignuti ili premašeni. Građani regiona su prepoznali pozitivne uticaje, a istraživanje Balkanski barometar beleži stalno povećanje zadovoljstva građana načinom na koji stvari funkcionišu u njihovoj ekonomiji“, rekla je Bregu, dodajući da je podrška regionalnoj saradnji i evropskoj integraciji veća nego ikada.

Ona je rekla da je slika daleko od ružičaste i da su ozbiljni izazovi i dalje tu.

„Približavanje je i dalje daleko, a bilateralna pitanja često prete da zasene reformske inicijative. Uprkos svemu, ne treba da gubimo iz vida dobre razloge za optimizam i kontinuiranu odlučnost“, dodala je Bregu.

Lajčak izrazio je snažnu podršku Savetu za regionalnu saradnju i aktivnostima ove organizacije, ističući važnost regionalne saradnje u procesu EU integracija, navodi se u saopštenju RCC.

Bregu je ukazala je i na moguće posledice prepuštanja zamoru proširenja i nepružanja verodostojne perspektive Zapadnom Balkanu, što ima realan potencijal da uspori reforme i otvori prostor da političari umesto toga svoje pristalice okupe oko populističke, ksenofobične, nacionalističke i zapaljive retorike.

Sastanak sa Lajčakom deo je političkih konsultacija generalne sekretarke Saveta za regionalnu saradnju sa učesnicima Odbora ove organizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari