Brnabić: Ekonomski pokazatelji u prvom kvartalu 2021. bolji od očekivanih 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je danas da su rezultati najvažnijih ekonomskih pokazatelja u svim privrednim oblastima u prvom kvartalu 2021. godine odlični i bolji od očekivanih, saopštila je Kancelarija za saradnju sa medijima.

„Do dobrih rezultata dovelo je nekoliko činilaca, među kojima su promena u strukturi izvoza, jer se u inostranstvo plasira sve više visokotehnoloških proizvoda“, rekla je Brnabić nasednici Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP), kojoj je predsedavala.

Dodala je da su dobrim rezultatima doprineli i rast investicija, posebno kada je reč o gradnji zgrada i objekata, kao i rast cena na inostranom tržištu za srpske proizvode iz oblasti poljoprivrede, posebno ratarstva.

Izazovi koji mogu da se pojave, prema njenim rečima tiču se mesne prerađivačke industrije s obzirom na činjenicu da je došlo do poremećaja na evropskom i svetskom tržištu zbog pandemije korona virusa.

U privredi su, kako je rekla, trendovi i dalje stabilni, a u sektoru usluga je takođe nastavljen oporavak.

„Kada je reč o turizmu, tu se tek očekuju bolji rezultati na šta upućuje i činjenica da je za nešto više od sat vremena podeljeno 20.000 vaučera, pored prethodnih 100.000 podeljenih u januaru i da interesovanje građana za njih ne jenjava“, rekla je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari