Brnabić: Kampanja uzmi račun od 1. januara 1Foto:FoNet Božidar Petrović

Vlada Srbije je odlučila da 2017. i 2018. godina budu posvećene borbi protiv sive ekonomije, izjavila je danas ministarka državne uprave i lokalne samouprave Srbije Ana Brnabić.

Ona je najavila da će od 1. januara biti pokrenuta kampanja za podizanje svesti građana o značaju plaćanja poreza i uzimanja fiskalnih računa.

Na konferenciji u organizaciji Američke privredne komore „Izlaz iz sive ekonomije“, Brnabić je rekla da je važno građanima objasniti da se od poreza finansiraju bolnice, škole i sve druge usluge.

Ona je navela da Vlada Srbije svaku sednicu počinje izveštajima o naplati poreza i da je borba protiv sive ekonomije prioritet broj jedan.

U okviru kampanje za borbu protiv sive ekonomije biće pokrenuta i kampanja „Uzmi račun i pobedi“ kako bi se građani motivisali i aktivno uključili, objasnila je Brnabić.

Ona je navela da Srbija mora da poveća kapacitete svoje poreske službe i raznih inspekcija, a da na drugoj strani smanji broj zaposlenih u sektorima javne uprave u kojima je to moguće.

Prema Brnabić, sadašnji sistem ocenjivanja rada državnih službenika nije dobar, jer praktično svi imaju odlične ocene, pa se stiče utisak da je javna uprava besprekorna.

Brnabić je navela da je osnovana radna grupa koja će izraditi predlog vrednovanja rada u javnoj upravi, uključujući rad inspektora.

Njena koleginica u Vladi, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je ocenila da borba protiv sive ekonomije mora da bude neprekidna.

Ona je navela da će Srbija novim zakonima o prometu roba i putnika uspeti da smanji sivu ekonomiju u toj oblasti.

Kao jedan od zadataka svog ministarstva, Mihajlović je navela i usvajanje zakona o postupanju u katastru.

Prema Mihajlović, efikasniji rad katastra će pomoći Srbiji da dodatno popravi svoje mesto na Doing business listi Svetske banke o uslovima poslovanja.

Ministarka pravde Nela Kuburović je izjavila da se planira specijalizacija rada prekršajnih sudova u delu postupanja u carinskim i poreskim prekršajima kako takvi slučajevi ne bi zastarevali.

Prema Kuburović, uočeno je da država mnogo gubi zbog zastarevanja takvih prekršajnih postupaka i taj problem treba rešiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari