Brnabić: Negativna percepcija i odliv mozgova su dva ključna izazova u regionu 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas na Privrednom forumu u Berlinu da su dva ključna izazova s kojima se suočava Zapadni Balkan negativna percepcija tog regiona i odliv mozgova.

„Zapadni Balkan može biti stabilan i predvidiv i naklonjen biznisu, ali percepcija tog regiona će dugo vremena biti problematična. To je ključni izazov, uz odliv mozgova, jer ako vlada ne učini nešto ozbiljno po tom pitanju izgubiće ključne resurse, a time i budućnost“, rekla je Brnabić na Forumu u organizaciji lista Zidojče cajtung.

Na panelu „Svet u previranju – Zajedno smo jači“, Brnabić je kazala da Srbija radi na regionalnom povezivanju i stabilnosti i da digitalizaciju i četvrtu industrijsku revoluciju vidi kao priliku, iako u toj oblasti ima i mnogo izazova s kojima se treba nositi.

„Mislim da smo dosta uradili na polju digitalizacije, to je jedina šansa za Srbiju i slične zemlje da napreduju i dostignu naprednije zemlje. Velike promene uvodimo u obrazovanju, programiranje je postalo obavezan predmet u osnovnim školama, deca u petom razredu počinju da uče programiranje“, navela je predsednica Vlade Srbije.

Ona je dodala da će za dve godine iz osnovne škole izaći prva generacija dece sa znanjem četiri programska jezika.

Brnabić je kazala i da je Srbija uložila više od 100 miliona evra u infrastrukturu za istraživanje i razvoj, nauku i inovacije, da se privodi kraju strategija Srbije za veštačku inteligenciju i strategija novog industrijskog razvoja.

„Nemačke kompanije doprinose promeni imidža Srbije“

Srpska premijerka Ana Brnabić izjavila je danas u Berlinu da je Nemačka možda i najvažniji ekonomski partner Srbije, čiji će imidž kao investicione destinacije biti znatno bolji zahvaljujući otvaranju istraživačkih razvojnih centara nemačkih kompanija u Srbiji.

„Nemačke kompanije u Srbiji zapošljavaju preko 60.000 ljudi i planiraju dalje širenje na našem tržištu. One sve više otvaraju istraživačke razvojne centre u Srbiji za koje se nadamo da će kreirati intelektualnu svojinu u Srbiji i plasirati je, što će Srbiji dati potpuno drugačiji imidž kao zemlje i investicione destinacije, a povući će i rast plata i penzija i životnog standarda“, rekla je Brnabić novinarima, posle učešća na Privrednom forumu u organizaciji lista Zidojče cajtung.

Brnabić je kazala da je ove godine na tom forumu bilo više interesovanja nego ranije za razvoj digitalne transformacije Srbije i dodala da je dobila „velike pohvale“ za ono što radi njena vlada, posebno u reformi sistema obrazovanja.

„Srbija je prepoznata kao jedan od lidera, ne na Balkanu, nego u Evropi, možda ne po rezultatima, ali svakako po politici u oblasti informacionih tehnologija i usluga koju cela Evropa prepoznaje“, navela je Brnabić.

Ona je rekla da je njena vlada uputila u parlament predlog zakona koji predvidja poreske olakšice za kompanije koje zapošljavaju srpske građane koji se vraćaju iz dijaspore da rade u Srbiju. Prema tom predlogu, ako su radili u inostranstvu više od dve godine, a imaju platu koja odgovara trostrukoj prosečnoj plati u Srbiji, kompanija koja ih zaposli biće u narednih pet godina oslobođena 70 odsto plaćanja poreza na zarade.

Brnabić je kazala i da zemlje Zapadnog Balkana treba da budu svesne da će se dugo suočavati s problemom percepcije i pošto region postane potpuno stabilan i dobar za poslovanje.

„Što pre pokažemo na ovakvim konferencijama šta radimo za bolji i stabilniji region, imaćemo bolje rezultate u smislu promene te percepcije i privlačenja više investicija“, kazala je predsednica Vlade Srbije.

Ona je ocenila da je saradnja Srbije, Severne Makedonije i Albanije na formiranju „malog Šengena“ izuzetno važna inicijativa koja šalje signal o stabilnijem Balkanu.

„To je najvažnija inicijativa u poslednjih ne znam koliko decenija za koju nam je potrebna apsolutna podrška. Stvaramo veće, slobodnije tržište Srbije, Severne Makedonije i Albanije i nadam se da će i ostali u regionu to prepoznati i pridružiti se. Stabilniji i predvidiviji Balkan sa slobodom kretanja ljudi, robe, kapitala i usluga jedina je šansa za nas da postanemo mnogo konkurentniji i da se razvijamo mnogo brže nego do sada“, dodala je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari