Brnabić: Odlični rezultati Ziđina u Boru 1Foto: Beta/AP

Kineska kompanija „Ziđin“ ostvaruje impresivne rezultate kao strateški partner u Rudarsko-topioničarskog basenu „Bor“ (RTB), izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić tokom posete Boru.

Ona je naglasila da „Ziđin“ u RTB Boru ostvaruje i do 50 odsto bolje rezultate „nego što smo mi uspevali da ostvarimo“.

Brnabić očekuje još bolje rezultate narednih godina, kao i da će učešće rudarstva u ukupnom BDP Srbije dostići pet odsto. Ona je potsetila je da je RTB Bor u prošlosti imao velike gubitke, i bio je jedan od najvećih problema srpske ekonomije.

Danas u RTB Boru imamo prihod, sačuvana su radna mesta, čak je i povećan broj radnih mesta, rekla je Brnabić, podsetivši da je 2011. godine prosečna plata u rudarstvu bila 55.000 dinara, a danas je oko 95.000 dinara, što predstavlja rast od oko 70 odsto.

Premijerka je posebno ukazala da je kompanija „Ziđin“ dala donaciju od 800.000 evra za borbu protiv pandemije korona virusa, kao i donaciju za laboratoriju „Vatreno oko“ u Nišu koja će uskoro biti otvorena.

Ona je najavila da će jedan od ključnih projekata Vlade Srbije u narednom periodu biti autoput „Vožd Karađorđe“, koji će brzom saobraćajnicom povezati Bor i sa Beogradom, ali i sa drugim delovima Srbije. Ministar za rudarstvo i energetiku Aleksandar Antić izjavio je da se posle godinu i po dana saradnje sa „Ziđinom“ ostvaruju svi planovi, čak i više od toga.

Antić je posebno zadovoljan politikom zapošljavanja, jer je prilikom potpisivanja ugovora sa „Ziđinom“ bilo planirano da u RTB Boru radi 5.000 radnika, a danas ih je zaposleno oko 5.470.

On je ukazao da su proizvodni rezultati odlični i naglasio da je rudarstvo u prvom kvartalu ove godine imalo rast od devet odsto, a da je eksploatacija metala rasla po stopi od 38 odsto, te da je upravo „Ziđin“ dao najveći doprinos tim rezultatima. U rudarstvu nije bilo pada u aprilu ni u maju, istakao je Antić.

On je najavio da se ove godine otvara novi rudnik „Cerovo“ i ocenio da je to veoma značajno za RTB Bor, dok naredne godine kreće i projekat rudnika „Čukaru Peki“, kao najveći razvojni projekat ovog dela Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari