Brnabić: Poslednje dve godine dobre u poljoprivredi 1Ana Brnabić Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, na konferenciji „Digitalizacija u poljoprivredi“, da „su poslednje dve godine bile dve vanredno dobre godine u poljoprivredi“.

Brnabić je rekla da je 2018. godina bila iznad desetogodišnjeg proseka, a da će 2019. godina biti možda „nešto malo bolja od 2018. godine“.

„U budućnosti ćemo se truditi da nastavimo da radimo strateške stvari koje će poljoprivrednicima omogućiti bolje uslove, da rade, da povećaju efikasnost, da smanje troškove, da budemo konkurentniji“, rekla je Brnabić.

Brnabić je navela da digitalizacija u poljoprivredi ide u dva smera.

„Digitalizacija informacionih sistema i administrativnih postupaka kao što je sistem za prijavu sezonskih radnika koji daje fantastične rezultate i koji smo testirali u poljoprivredi i sada ćemo ga dalje širiti i na ostale sezonske poslove u sektorima koji imaju veliki broj sezonskih radnika, kao što su turizam i građevina“, rekla je Brnabić.

Ona je rekla da je, sa druge strane, digitalizacija samih sistema.

„To je ono što kod nas radi Institut BioSens i veliki broj jako dobrih domaćih malih i srednjih IT kompanija koje imaju jako dobro iskustvo, dobro znanje u poljoprivredi i dobro spajaju te dve stvari“, dodala je ona. Brnabić je navela da je Srbija „jako zaintersovana za saradnju sa Slovenijm u svim oblastima digitalizacije i informacionih tehnologija, naprednih industrija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari