Brnabić: Rast ekonomije je odličan, za devet meseci 4,5 odsto BDP 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Srbija je ostvarila stabilan, ali umeren napredak u primeni reformi, ocenio je Savet stranih investitora.

Dok je premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je generalno zadovoljna rezulatima, jer zna da svi ministri i ona daju sve od sebe, ali se često izgubi fokus „kada se suočite sa velikim brojem stvari koje moraju da se završe“.

Rast ekonomije je odličan i za devet meseci iznosi 4,5 odsto BDP, a znamo da će do kraja godine biti iznad četiri odsto. Bio je planiran rast od 3,5 odsto BDP. Izazov za nas je da taj rast bude održiv i da se nastavi 2019. i 2020. godine, rekla je Brnabić na predstavljanju rezultata Bele knjige Saveta stranih investitora.

Očekujemo suficiti od 0,6 odsto BDP do kraja godine, što je oko 28 milijardi dinara. Udeo javog duga se smanjuje i sada je na 56 odsto BDP. Planiramo dalje njegovo smanjene na 45 odsto BDP, a to traži vreme i energiju, dodala je ona i navela da su strane direktne investicije premašile dve milijarde evra.

Brnabić je napomenula da se smanjuje nezaposlenost, inflacija je stabilna, kurs dinara stabilan, dok je udeo nenaplativih potraživanja smanjen na 6,7 odsto, sa 21,6 odsto koliko je bio krajem 2015. godine.

Rešili smo problem IMT, našli smo strateškog partnera za RTB Bor, našli partnera za PKB i rešavamo čitav niz preduzeća koja su nekada bili jaki brendovi Srbije, a sada se daje ogroman novac iz budžeta, poput Ikarbusa, Laste, BIP ili Luke Novi Sad.

Od 1. januara minimalna cena rada biće 155 dinara po satu, ukinut je zakon o privremenom smanjenu penzija, trudimo se da budemo oprezni sa povećanjem plata u javnom sektoru, ali pažljivo računamo.

Zadovoljna sam rezultatima, ali iszvukli smo pouku i iz onoga što se dogodilo sa Duing biznis listom Svetske banke i sa ovom Belom knjigom. Idemo dobrim pravcem, ali moramo mnogo brže i efikasnije i da vidimo šta su nam prioriteti, rekla je Brnabić.

Ona je naglasila da pruža punu podršku potpredsednici Vlade Srbije Zorani Mihajlović koja vodi radnu grupu za Duing biznis listu.

Brnabić je zahvalila Savetu stranih investitora na konstruktivnoj kritici i načinima na koji Srbija može da reši određena pitanja.

Predsednica Saveta stranih investitora Jana Mihajlova ocenila je da je Srbija između dva izdanja Bele knjige ostvarila stabilan, ali umeren napredak u reformama.

To je osiguralo stabilnost, ali nije dovoljno da se ostvari postavljen cilj – potpuno održiva i konkrentna poslovna klima, jaka privreda koja u potpunosti može da parira razvijenim tržištima i visok životni standard građana, rekla je Mihajlova.

Potrebno je, dodala je ona, da Srbija ubrza reforme i pristupne pregovore, a ključna očekivanja od Vlade Srbije su ostvarivanje održive fiskalne konsolidacije, unapređenje primene zakona, posebno u oblasti poreza, kao i veća transparentnost u javnim konsultacijama.

Srbija je dobro pozicionirana kao atraktivna destinacija za ulaganje, privlači nove investitore, a značajan broj njih je iz regiona, dodala je Mihajlova.

Prema njenim rečima, ispunjeno je 34 odsto preporuka iz Bele knjige, a očekivanja i ciljevi Saveta stranih investitora su bili ambiciozniji i želeo se napredak u 50 odsto ispunjenosti preporuka.

Prema rezultatima Saveta stranih investitora, najbolji učinak su imale oblasti Građevinsko zemljište i izgradnja, Zaštita korisnika finansijskih usluga, Transport i regulativa koja se odnosi na duvansku industriju.

Sektori Nekretnina i izgradnja, kao i Inspekcijska kontrola su zabeležili vidljiv napredak, umereni napredak beleže sektori Digitalizacija, Stečaj i propisi o deviznom psolovanju, dok ključne oblasti poput poreza, radnog prava i bezbednosti hrane nisu zabeležili napredak, navela je Mihajlova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari