Brnabić: Srbija ima šansu da bude lider četvrte industrijske revolucije 1Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

„Svet se menja sa 4. digitalnom revolucijom“, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić na panelu „Geopolitika u digitalno doba“ koji je održan na Kopaonik biznis forumu.

Ona je naglasila da svet postaje vrlo kompleksno mesto, naročito za Srbiju kao malu zemlju koja se nalazi između Zapada i Istoka.

U ovim globalnim ratovima pokušavamo da balansiramo. Kad god su složena vremena ne želite da budete ‘trava na kojoj se slonovi bore“, naglasila je Ana Brnabić, prenosi Blic.

Ona je dodala da je malim kompanijama, ali i malim zemljama lakše da se menjaju.

Premijerka smatra da je sada vreme za konstantne promene, jer smo prilagodljivi, kreativni smo, pa to vidimo kao svoju prednost.

Možemo da postanemo pobednici 4. industrijske revolucije, ističe Ana Brnabić.

Premijerka je ocenila da čitava digitalizacija u potpunosti menja politiku i upravljanje.

Ona je naglasila da se uspostavila tviter politika, prvenstveno kod predsednika Trampa, i da je to trend koji treba da sledimo.

Ona je ukazala da postoji veliki problem sa lažnim vestima i iznela stav da je obrazovanje glavni kamen temeljac iz kojeg treba da počnemo da se borimo sa lažnim vestima.

Ana Brnabić smatra da se ekonomija i politika menjaju i da sve to doprinosi većoj demokratiji.

Medjutim, ocenjuje i da političarima nikad dosad nije bilo teže da upravljaju.

Kada se govori o digitalnoj infrastrukturi za digitalnu vladu, Brnabić je istakla da je mnogo toga uradjeno u prethodne tri godine i naglasila da je sa Telekom Srbija uspostavljen državni data centar.

„Nadam se da ćemo uspeti da rešimo problem interne migracije u Srbiji, pravimo naučno tehnološke parkove da omogućimo i da stvorimo uslove da svako može da promeni društvo“, naglasila je Brnabić.

Ona ističe da većina ljudi danas smatra digitalizaciju kao mogućnost za rast i razvoj i da se mnogo više priča o digitalizacija nego u drugim zemljama.

Govoreći o migracijama, podsetila je da je Srbija 2015-2016, kada je bila pogođena migrantskom krizom, uspela da zaštiti granice, pustila one koji su tu legalno da uđu, otvorila i škole za migrante i naglasila da je ponosna na to kako je Srbija rešila taj problem.

Stiče se utisak da je ova nova kriza ponovo iznenadila Evropu, rekla je Brnabić.

Najavila je da će u petak imati sastanak sa svojim timom gde će razmatrati kako da se zaštite naše granice i naglasila da je za to potrebna „jedna opšta politika EU“.

Govoreći o digitalizaciji i migracijama, premijerka je naglasila da će migracije zbog klimatskih promena biti još veći problem, koji tek dolazi.

Govoreći na panelu, ministar finansija Siniša Mali istakao je da 2012. i 2013. godine nismo mogli da govorimo o digitalizaciji, jer smo tada imali druge probleme, ali su se stvari, u međuvremenu, promenile.

Sada ima novca za digitalizaciju, rekao je Mali i naveo primer da IT kancelarija ima budžet 50 odsto veći nego prošle godine.

Mali je naglasio da privrednici moraju da shvate prednosti digitalizacije, jer je jako važno da kompanije brzo dobiju PDV, ubrzaju carinske procedure digitalizacijom itd.

Siniša Mali je ponovio da je Srbiji potreban još veći privredni rast i da se očekuje da Srbija ima 2025. godine BDP vredan 73 milijardi evra. Za to nam je neophodna digitalizacija kao naš strateški cilj, naglasio je Siniša Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari