Brnabić: Svetska banka može da pomogne Srbiji u rešavanju problema zagađenja 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa predstavnicom Svetske banke Ksenijom Lvovski o mogućnostima saradnje i pronalaženju načina na koji bi Svetska banka mogla pomoći u rešavanju problema zagađenja vazduha, vode i upravljanja otpadom.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, Lvovski pri Svetskoj banci vodi globalnu praksu za životnu sredinu, prirodne resurse i plavu ekonomiju za Evropu i Centralnu Aziju.

Premijerka Srbije istakla je da je zaštita životne sredine postaje jedan od najvažanijih izazova Srbije i da je napredak u toj oblasti važan segment društvenog razvoja.

Predstavnici Svetske banke istakli su da je neophodno pronaći mehanizam podrške za Srbiju, ali i region u celini, kako bi se na najbolji način napravio dugoročan i održiv plan za rešavanje svih problema vezanih za zaštitu životne sredine.

Navedeno je da je od ključnog značaja podsticanje korišćenja obnovljivih izvora energije i prelazak na korišćenje biomase kao osnovnog energenta, kao i saradnja i uključivanje svih nivoa vlasti u pronalaženju najefikasnijih mera.

Kada je u pitanju zagađenje vazduha, premijerka Brnabić navela je da je Vlada Srbije osnovala i posebnu Radnu grupu koja predlaže neophodne mere u cilju zaštite životne sredine i koordinira radom relevantnih državnih organa u ovoj oblasti.

Kako je navela, Vlada Srbije usvojila je i Nacionalni plan za smanjenje emisija glavnih zagađujućih materija koje potiču iz starih velikih postrojenja za sagorevanje, a kojim se obavezuje da napravi značajne iskorake u pogledu smanjivanja emisija zagađujućih materija iz velikih energetskih postrojenja.

Na sastanku, kojem su prisustvovali i ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, dogovoreno je da u narednom periodu budu precizirane konkretne mere podrške Svetske banke Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari