Sektor usluga učestvuje sa oko 60 odsto u bruto domaćem proizvodu, zbog čega Srbija počinje da liči na većinu drugih evropskih zemalja, ali zato u strukturi izvoza, usluge zauzimaju samo 25 odsto, dok je kod razvijenih zemalja taj odnos između 68 i 74 odsto. Najbolji način da se uslužne delatnosti dalje razviju jeste da se plasiraju kroz hotelijerstvo i turizam, kao oblik „tihog izvoza“ i zbog toga je potrebno da se proces privatizacije u tim granama privede kraju.

Sektor usluga učestvuje sa oko 60 odsto u bruto domaćem proizvodu, zbog čega Srbija počinje da liči na većinu drugih evropskih zemalja, ali zato u strukturi izvoza, usluge zauzimaju samo 25 odsto, dok je kod razvijenih zemalja taj odnos između 68 i 74 odsto. Najbolji način da se uslužne delatnosti dalje razviju jeste da se plasiraju kroz hotelijerstvo i turizam, kao oblik „tihog izvoza“ i zbog toga je potrebno da se proces privatizacije u tim granama privede kraju. Iako je veliki broj hotela privatizovan po prethodnom zakonu, što znači da 60 odsto akcija pripada zaposlenima, ta grupa akcionara nije u stanju da investira i osavremeni objekte, pa više od 40 odsto hotelskih kapaciteta pripada kategoriji s jednom ili dve zvezdice, što nije dobar znak za zemlju koja želi da razvija turizam – izjavio je juče Predrag Bubalo, ministar trgovine i usluga, koji je otvorio konferenciju „Savremeno hotelijerstvo i prateće delatnosti“.
Skup koji je na inicijativu novootvorenog hotela Holidej in, podržalo Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja i Ministarstvo trgovine i usluga, organizovan je u nameri da se pruži podrška razvoju lizing usluga za hotelsku industriju, povoljniji modeli kreditiranja kao i da se sretnu delatnosti koje prate hotelsko poslovanje, poput banaka ali i proizvođača od tepiha, tekstila, nameštaja, opreme, stakla i porcelana do hrane kojima uspešan start u partnerstvu sa hotelima, može olakšati prodor na šire tržište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari