Budžet predviđa više novca za stranke u 2018. 1Foto: EPA / Koča Sulejmanović

Predlogom budžeta uvećana su sredstva za rad političkih partija. Za sledeću godinu istrankama iz budžeta sleduje 75 miliona više.

Novac se raspoređuje na osnovu ostvarenih izbornih rezultata. Predlog budžeta za 2018. predviđa da se na stranačke račune mesečno slije oko 86,5 miliona dinara, prenosi RTS.

Kako navodi, budžet za narednu godinu projektuje veće penzije, plate, veće prihode i u skladu sa tima i veća socijalna davanja i srazmerno tome projektuje veća izdvajanja za političke partije, tako povećanje obrazlažu u Skupštinskom odboru za budžet.

„Mislim da je potpuno normalno da to bude dato kroz određena davanja i kontrolisano od strane budžeta Republike Srbije. Mi smo ranije imali priliku u istoriji da vidimo da su mnoge političke stranke bile finansirane iz ko zna kakvih izvora, potpuno nekontrolisano od strane određenih tajkuna, a iz budžeta dobijali minimalna sredstva“, ističe Aleksandra Tomić iz Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.

Najviše novca iz repubuličke kase najbrojnijoj stranci. Dobijali su oko 32 miliona dinara mesečno, a sledeće godine za oko osam odsto iše. Slede socijalisti, kojima je dosad pripadalo oko osam miliona dinara.

„Za nas je, kada je reč o finansiranju poličkih stranaka, veoma važno da bude javno, transparentno i da svaki dinar koji se izdvaja iz budžeta za političke stranke. Građani Srbije imaju pravo da znaju“, navodi Đorđe Milićević iz SPS-a, prenosi RTS.

Potom slede radikali, dosta je bilo i demokrate. DSS i Dveri bili su na zajedničkoj listi i dele oko pet miliona dinara.

„Trudićemo se da ga iskoristimo na najbolji način, tako da i članstvo naše stranke ali građani mogu da dobiju nešto kvalitenije za taj iznos. Nisam sigurna da je to bilo neophodno u ovom trenutku“, smatra Marija Janjušević iz pokreta Dveri.

Sredstva se raspoređuju na osnovu rezultata na izborima i broja osvojenih poslaničkih mesta na izborima. Parlamentarnim strankama za finansiranje redovnog rada namenjeno je više od jedne milijarde dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari