Budžet Vojvodine ponovo neustavan 1Foto: Pres služba AP Vojvodine

Budžet AP Vojvodine za 2020. godinu sa iznosom od oko 77 milijardi dinara manji je od sedam odsto republičkog budžeta, dakle, nije poštovana ustavna odredba, priznao je danas predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

To je jedino u čemu se slažu vlast i opozicija kada je reč o pokrajinskoj kasi, koja je, recimo, upola manja od budžeta Beograda. Istovremeno, oko 45 milijardi su transferna sredstva za plate prosvetnih, zdravstvenih i drugih radnika u državnom sektoru. Zbog nepoštovanja Ustava Pokrajinskoj vladi nije palo na pamet da tuži Vladu Srbije i zatraži dodatne pare. Mirović kaže da mu je iz Beograda obrazloženo da će Vojvodina zapravo dobiti dodatna sredstva jer će Vlada Srbije finansirati gradnju nekih kapitalnih objekata.

I dok vlast tvrdi, kao i ranijih godina, da je budžet razvojni, te da će se nastaviti sa realizacijom ranijih investicija, kao što je klinički centar „Kamenica 3“, Narodno pozorište u Subotici, put po grebenu Fruške gore…, opozicija ocenjuje da Pokrajinska vlada nije sposobna ni da utroši novac koji se prikupi u budžetu, pa će tako iz ove godine biti preneto blizu 2,5 milijardi dinara, ali će se za toliko pokrajina zadužiti, pa je planiran deficit od 3,44 milijarde dinara.

Zbog toga budžet su podržali poslanici  vladajuće koalicije SNS, SPS i SVM, a protiv su SRS, LSV i Stranka moderne Srbije, kao i poslanici DS-DSHV i Alternative za Vojvodinu, koji bojkotuju skupštinske sednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari