Bugarski tender opasnost za Turski tok u Srbiji 1Foto: EPA/ SEDAT SUNA

Gradnja Turskog toka kroz Bugarsku trebalo je da počne tokom ovog meseca, međutim, do toga nije došlo jer je italijansko-saudijski konzorcijum Arkada, koji je prvobitno određen da se bavi tim poslom, suspendovan kao izvođač radova od strane nadležnih u Bugarskoj zbog nedostavljanja potpune dokumentacije u predviđenom roku. Posao mu je zbog toga oduzet i dat drugoj firmi (konzorcijumu Bugarska) zbog čega je konzorcijum Arkada podneo tužbu jer smatra da je oštećen.

Prvo ročište na sudu u ovom slučaju je zakazano za septembar i zbog toga vlada velika neizvesnost da li će radovi na gasovodu Turski tok kroz Bugarsku biti završeni kako je planirano do 1. januara 2020. godine i da će prve količine „plavog energenta“ poteći ka Srbiji početkom tog meseca.

Stručna javnost je podeljena po pitanju da li to može poremetiti predviđene planove izgradnje i isporuka ruskog gasa koji bi iz Turske stizao do Bugarske a potom i do teritorije Srbije iz koje bi bio transportovan ka Mađarskoj. Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije, kaže za Danas da je veoma teško prognozirati šta će se tačno desiti jer je reč o pravosudnom sistemu druge zemlje.

– Lično smatram da aktuelni spor između dva konzorcijuma neće uticati na proces izgradnje gasovoda. Firma koju su nadležni bugarski organi naknadno odredili da se bavi tim poslom ima odobrenje nadležnih da se bavi izgradnjom gasovoda Turski tok kroz Bugarsku, što znači da ako je spremna, odmah može da startuje sa poslom. S druge strane, firma koja smatra da je oštećena može da vodi spor pred nadležnim sudskim organima i pokuša da ospori i ukine odluku bugarske države i vrati se u posao. Ta dva procesa, mislim na izgradnju i sudski spor, mogu da se odvijaju potpuno nezavisno jedan od drugog – navodi naš sagovornik.

On dodaje da ono što se dešava u Bugarskoj ne može da poremeti radove na Turskom toku u Srbiji koji bi trebalo da se prema tvrdnjama ministra energetike Aleksandra Antića završe do 18. decembra.

– Gasovod u Srbiji se gradi kao potpuno odvojen projekat od onog u Bugarskoj, sprovodi se kao inicijativa za izgradnju nacionalnog gasovoda. U onom trenutku kada definitivno bude jasno da će Turskog toka u Evropi biti, onda će se infrastruktura koja se gradi u Srbiji povezati sa onom u Bugarskoj kako bi naša zemlja dobila tranzitni status u tom poduhvatu – navodi Vuletić.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu LJubodrag Savić, međutim, smatra da sudski spor koji se odvija u Bugarskoj ipak može da prolongira izgradnju Turskog toka kroz teritoriju Evrope.

– Setimo se svi šta se desilo sa gasovodom Južni tok. Iako je bugarska država dala čvrste garancije da će taj projekat biti sproveden, na kraju je on otkazan nakon pritiska Evropske unije na Sofiju. Voleo bih da se ovde radi samo o sporu dve firme koja će da gradi Turski tok. Ako je samo to u pitanju, stvar na kraju ipak može doći na svoje mesto uz određeno odlaganje početka izgradnje. Međutim ovo može biti i taktika Sofije da izbegne početak radova u predviđenom roku. Ako je ovo drugo u pitanju, to je veoma loše za Srbiju. Naročito ako uzmemo u obzir da Moskva sledeće godine primera radi može da prekine snabdevanje potrošača u Srbiji gasom preko teritorije Ukrajine, što znači da bi naša zemlja izgubila jedini pravac snabdevanja gasom. To je veliki problem i još jednom se potvrđuje da će „zeleno svetlo“ za izgradnju Turskog toka kroz Evropu biti dato tek nakon političkog dogovora Evropske unije i Rusije i da Srbija na tu visoku politiku nema nikakav uticaj i da samo može da posmatra šta se dešava nadajući se najboljem – zaključuje naš sagovornik.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.