Čadež: Cilj je da kreiramo Digitalnu komoru za novo doba 1Foto: PKS

Kako je saopšteno iz ove institucije, učestvujući na panelu „Prigrlimo digitalizaciju, učinimo komore boljim” trećeg Ekonomskog foruma Evrokomora, Čadež je pozvao sve evropske komore da zajedno rade na uspostavljanju jedinstvenog onlajn servisa – platforme za digitalnu transformaciju 20 miliona kompanija – članica, pre svega  malih i srednjih preduzeća.

„Cilj nam je da kreiramo Digitalnu komoru za novo doba, da naše usluge stavimo u funkciju transformacije tradicionalnih industrija i otvaranja novih digitalnih biznisa, da digitalizaciju iskoristimo kao koristan  alat u podizanju efikasnosti, rasta i razvoja naših kompanija članica, internacionalizacije njihovog poslovanja, obezbeđivanja boljeg pristupa  izvorima finansiranja i edukacije, unapređenja znanja i veština prema potrebama savremenog poslovanja“,  rekao je Čadež.

U tome, po rečima Čadeža, komore imaju presudnu ulogu i značajan uticaj na kompanije, kako kroz digitalizaciju svojih, komorskih procesa, tako i kroz razvoj inovativnih elektronskih servisa za podršku članicama da se digitalno transformišu, dajući im primer, “uvlačeći” ih u ovaj proces – podstičući ih i pomažući im da se digitalizuju.

Stoga je, kako je ukazao, važno da i komore i poslovne zajednice koje predstavljaju što bolje iskoriste evropske fondove koji su im na raspolaganju za digitalnu transformaciju i na vreme se pripreme za mogućnosti koje od 2021. godine otvaraju novi program Digitalna Evropa i Horizon Europa za period do 2027.

“Posle beogradskog sastanka Odbora za digitalizaciju Evrokomora, održanog u sklopu Digitalnog samita Zapadnog Balkana, na kome smo dogovorili kreiranje zajedničke platforme, seta zajedničkih komorskih usluga za podršku malim i srednjim preduzećima u digitalizaciji poslovanja, koje će sve komore pružati svojim članicama, ma u kojoj zemlji poslovale, Srbija je nedavno, kao domaćin prve Digitalne akademije  Evrokomora u Vrdniku, postala centar  modernizacije evropskih malih i srednjih preduzeća”, naglasio je Čadež.

Privredna komora Srbije, kojoj je povereno predsedavanje Odborom za digitalizaciju Evrokomora, organizacijom skupa u Vrdniku, preuzela je, po rečima Čadeža, i vodeću  ulogu u kreiranju  prvog zajedničkog  Eurochambres  digitalnog alata –  onlajn platforme za upravljanje procesom digitalne transformacije malih i srednjih preduzeća, čija je početna tačka projekat DigiPilot  francuske komore u funkciji  podrške kompanijama da se digitalizuju i unaprede poslovne procese.

Ekonomski forum Evrokomora, jedan od najznačajnijih događaja najveće evropske poslovne asocijacije sa 46 nacionalnih i 1700 regionalnih i lokalnih komora članica, održava se svake druge godine, a ovoga puta u Rimu  okupio je nekoliko stotina učesnika – komorskih  i zvaničnika partnerskih organizacija iz cele Evrope. Tokom trodnevnog zasedanja predstavnici evropskih komora bave se ključnim temama za poslovnu zajednicu sa 20 miliona kompanija – od  digitalizacije, preko finansiranja održive tranzicije malih i srednjih preduzeća, jačanja preduzetničkog potencijala, otklanjanja prepreka za poslovanje unutar jedinstvenog tržišta Evrope i poslovnih mogućnosti izvan EU, kao i edukacijom i unapređenjem vešina u funkciji uspešnijeg biznisa.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.