Čadež: Na posao se vratilo oko 80.000 ljudi, potpuna normalizacija proizvodnje od ponedeljka 1Marko Čadež Foto: PKS

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je danas da se, nakon normalizacije rada kompanija, koje su u prethodnom periodu ili potpuno obustavile proizvodnju ili je značajno smanjile zbog pandemije korona virusa, na posao vratilo oko 80.000 ljudi.

„Trenutno se oko 80.000 ljudi vratilo na posao, ali očekujem da u ponedeljak, sa uspostavljanjem gradskog i međugradskog prevoza, stanje bude normaloizovano“, kazao je on za RTS.

On je istakao i da 400 velikih fabrika tokom vanrednog stanja nije prekidalo proizvodnju.

Čadež smatra i da poslodavci u Srbiji mogu da ispune sve mere prevencije, odnosno zaštite radnika, koje podrazumevaju maske, rukavice i distanciranje.

Prema njegovim rečima, kompanije se nisu žalile PKS da ne mogu da ispune te uslove, navodeći da su poslovodstva svesna da im je u interesu da sačuvaju zdravlje zaposlenih, kako proizvodnja ne bi trpela.

Govoreći o funkcionisanju privrede za vreme vanrednog stanja i restriktivnih mera zbog pandemije korona virusa, on je naveo da je Srbija jedna od retkih zemalja koja je imala „pristojan izvoz za ova dva meseca“, iako će on u aprilu biti manji za oko 20 odsto.

„Naše firme su zadržale svoja tržišta u inistranstvu“, kazao je Čadež.

Potvrdio je i da će privredi Srbije trebati oko godinu dana de se oporavi.

„Ali to je, ukoliko se pogledaju druge države, minimalan period, jer će pojedinim zemljama trebati pet do deset godina, zato što nisu uspele da očuvaju kičmu ekonomije, odnosno mala i srednja preduzeća“, rekao je predsednik PKS.

Dodao je da se domaća privreda pokazala mnogo fleksibilnija nego što se mislilo i da se još prošle sedmice dve trećine preduzetnika vratilo na posao.

Čadež zato smatra opravdanim sve mere džave da se pomogne tom sektoru koji je dobavljač velikim sistemima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari