Čadež: Poslati poruku da je region Balkana region uspeha, a ne konflikata 1Foto: Fonet / Nenad Đorđević

Otkrivanjem table na ulazu Privrdene komore Crne Gore u Podgorici koje su obavili mimnistarka ekonomija u Vladi Crne Gore
Dragica Sekulić i Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, koji je istovremeno i predsednik UO Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana, otvorena je kancelarija Generalnog sekretara KIF-a.

Članice KIF-a su Privredne komore Crne Gore, Srbije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Albanije i Kosova čiji su predsednici takođe bili na otvaranju kancelarije.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je, posle ceremonije otvaranja kancelarije, novinarima kazao da Komorski investicioni forum šest država Zapadnog Balkana radi na uklanjanju barijera za privrednike i promociji regiona kao investicione destinacije.

„Važno je da pošaljemo poruku da ovo postaje region useha, a ne region konflikta“, kazao je on.

Čadež je podsetio da inicijativa obuhvata više od 350.000 kompanija „koje žele da vide veću korist od regionalne ekonomske saradnje“.

„Svedoci smo različitih politički generisanih problema za privrednike, od barijera, taksi, dodatnih carina. Ako vlade žele rast, onda moramo da radimo na tome. Želimo da budemo pomoć u stvaranju arhitekture jedinstvenog ekonomskog regionalnog područja“, ukazao je predsednik Privredne komore Srbije.

Čadež je naveo da je važno da se počne sa „sinhronizacijom“ dokumentacije potrebne u trgovini između zemalja regiona. Kako je objasnio, reč je o „vrlo konkretnim, životnim stvarima, poput veterinarskih sertifikata, fitosanitarnih sertifikata, carinskih procedura“.

Ocenio je da neusaglašenost tih dokumenata mnogo košta preduzeća u regionu i dodao da se na tome „mora raditi“.

Komorski investicioni forum, po rečima Čadeža, želi da doprinese promociji regiona kao investicione destinacije i da pomogne vladama kako bi se identifikovali problemi i ubrzala rešenja.

„Ekonomije regiona su stabilizovane, makroekonomski pokazatelji u celom regionu su dobri, polako kreće rast i tu smo da to promovišemo i dovodimo nove investitore“, dodao je on.

Čadež je rekao da je Komorski investicioni forum pripremio platformu za investitore koja će u narednom periodu promovisati privredu regiona, sve pravne regulative i druge potrebne informacije za investitore koji žele da ulažu u region.

Ceremoniji otvaranja kancelarije prisustvovala je crnogorska ministarka ekonomije Dragica Sekulić koja je izrazila nadu da će „vlade u komunikaciji s privredom dolaziti do boljih rešenja i povećati konkurentnost investicionog okruženja i privreda“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari