Čadež poziva na novi početak u odnosima privrednika Srbije i Kosova baziran na poverenju 1Marko Čadež Foto: Nemanja Ilić (arhiva)

Poruka privrednika Srbije i Kosova je jasna: potreban nam je „novi početak“ u odnosima, zasnovan na poverenju, pragmatičnom pristupu realnosti i jačanju naših ekonomskih odnosa, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež u razgovoru za „Frankfurter Algemajne Cajtung“ (FAZ).

On je izrazio uverenje da je ova poruka stigla do vlada u Beogradu, Prištini, Vašingtonu i Briselu. FAZ konstatuje da se Srbija i Kosovo ne slažu politički, ali da dve komore blisko sarađuju.

„To u srpsko – kosovskim odnosima predstavlja tračak nade“, navodi se u analizi lista. Ističe se da je Komora Kosova 2015. godine postala član Eurochambres, krovne organizacije evropskih komora – i to uz izričito srpsko odobrenje. To je nezamislivo na ostalim nivoima, s obzirom da Beograd pokušava da spreči bilo kakvo članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, piše list.

FAZ podseća da je Ričard Grenel, specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine, doneo novi pristup – započeo „energičnu blic diplomatiju klatna između Kosova i Srbije“ pod motom „Prvo privreda, pa politika“.

To, podseća se, početkom godine rezultiralo „potpisivanjem nekoliko pisama o namerama o uspostavljanju direktnog železničkog i vazdušnog saobraćaja između Beograda i Prištine, kao i o završetku auto-puta od srpske do kosovske prestonice“.

Čadež smatra da je u ovom trenutku Grenelov pristup u rešavanju faktičkih, suštinskih pitanja efikasan, da je konstruktivno što je u Beogradu i Prištini tražio prvo razgovor sa investitorima i poslovnim ljudima i što želi da se udalji od politike i približi privredi i svakodnevnim pitanjima.

Takav američki pristup doprineo je, dodaje se u tekstu, da se i EU ponovo više angažuje u regionu što i nije loše. FAZ naglašava da takav pristup podržava i Berat Rukići, predsednik Privredne komore Kosova koji je u razgovoru naveo probleme sa kojima se susreću i kosovski privrednici – netarifne trgovinske barijere kojima su izložene kosovske kompanije, jer Beograd ne priznaje državnost Kosova.

Tako Srbija, prema Rukićiju, ne dozvoljava prolaz na graničnim prelazima kamionima sa registarskim tablicama Kosova, a proizvodima „Made in Kosovo“ zabranjuje uvoz i tranzit.

To, po njegovim rečima, veoma pogađa kosovsku špeditersku branšu, ometa srpsko-kosovsku trgovinu i izvoz Kosova u treće zemlje, navodi se u tekstu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari